Fler innovationer ska ge nya företag

Nu ska innovationstakten öka och skapa fler företag. I alla fall om man frågar Krinova och högskolan, som beviljats pengar till att stimulera nya idéer.
Kristianstad • Publicerad 19 januari 2012
Lars Carlsson, som är rektor på högskolan, invigde de nya lokalerna på Krinova. Foto: Tommy Svensson
Lars Carlsson, som är rektor på högskolan, invigde de nya lokalerna på Krinova. Foto: Tommy SvenssonFoto: Tommy Svensson

Sedan i somras har Krinova och högskolan byggt om och inrett lokaler för att ta emot fler personer som vill omvandla sina idéer till produkter eller nya företag. Satsningen kallas Innovationsarenan.

-Tillsammans ska vi jobba för att få fram nya företag. Det här är en dynamisk miljö och så här vill vi att människor ska reagera: "Hit vill jag komma och utveckla saker. Här ska jag få medvind i seglen och här är det lättare." Det handlar om samverkan mellan forskare och företag, säger Krinovas vd Charlotte Lorentz Hjorth.

Hade invigning

En ceremoni ägde rum på torsdagen när Innovationsarenan invigdes. De nya lokalerna är nu redo att ta emot personer som vill utveckla sina idéer.

- Vi är en spelplan där människor möts och jobbar gränsöverskridande för att hitta rätt kompetenser och partners. Så ser det ut i samhället i dag över hela världen och vi bjuder in till öppna samarbeten, säger Charlotte Lorentz Hjorth.

Den nya satsningen vänder sig till företag, privatpersoner, föreningar, organisationer och offentlig förvaltning. Olika samarbeten är tänkt att skapa nya företag.

- Det här är spelplanen som hjälper till att slussa vidare. De som kommer hit ska vara uppkopplade och via sociala medier hitta rätt kompetenser i världen var de än befinner sig. Innovationsföretag riktar sig inte lokalt eller regionalt utan till en global marknad. Det handlar om internationella projekt, säger Charlotte Lorentz Hjorth.

Utveckla idéer

Krinova och Högskolan Kristianstad har tre huvudområden och de är mat, hälsa och miljö. Det är främst inom dessa områden Innovationsarenans besökare ska få hjälp med att utveckla affärsidéer. Charlotte Lorentz Hjorth ger några exempel.

- Det kan röra sig om hållbar tillväxt och att alla delar av samhället ska komma med. När det gäller till exempel biogas krävs det innovationer för att branschen ska utvecklas och bli lönsam, säger hon.

I projektet ska deltagare få hjälp med att snabbt utveckla idéer till produkter eller företag.

- Tidigare tog en innovationsprocess sju år. Det började med att ny teknik utvecklades, sedan kopplades marknadsförare in och ekonomer för att produkten skulle nå ut på en marknad. I dag gör vi allt samtidigt och innovationsprocessen är snabbare. Den ensamma uppfinnaren finns inte längre utan det är en gemensam skapelseprocess. Ingen kan ta ett projekt från a till ö utan det behövs många kompetenser. Mötet med marknaden sker direkt, säger Charlotte Lorentz Hjorth.

Innovationsarenan i Kristianstad startar med tävlingen Krinova Cup där deltagare ska presentera matinnovationer. Finalen är i slutet av mars.

Maria Sällberg
Jerker Hagman
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.