Fler kommunala prov i skolorna

Fler kommunala prov införs i kommunens skolor. Det blev klart i går vid kommunfullmäktiges sista möte för säsongen. Anders Johansson (m) fick gehör för sin motion och efter votering var röstsiffrorna 36-34.
Kristianstad • Publicerad 13 juni 2001

En vänsterpartist uteblev från mötet och eftersom ingen ersättare fanns blev Åhuspartiet tungan på vågen. Sofie Gerhartz röstade nej och ställde sig på Anders Johanssons sida medan andre representanten Åke Hultqvist valde att säga ja till avslag för motionen.

– Jag gjorde det av min personliga övertygelse. Jag är ju lärare på gymnasiet, förklarade hon sitt ställningstagande.

Det var Anders Johansson (m) som i en motion föreslagit att kommunfullmäktige skulle ge barn- och utbildningsnämnden i uppdrag att omgående utarbeta och genomföra kommunala prov i svenska, matematik och eventuellt även engelska i de årskurser där nationella prov inte genomförs. I sin motion påpekar Anders Johansson att det är nödvändigt att ta tag i grundskolans problem och lösa dem.

Skolan måste tidigt upptäcka och åtgärda de svårigheter enskilda elever har att uppnå de nationella målen.

Dagens nationella prov ges endast vid ett fåtal tillfällen och kan inte anses tillräckliga som underlag för att tidigt upptäcka elevens svårigheter, något som är nödvändigt för att skolan skall kunna ge eleven det stöd och den hjälp som behövs, menar Anders Johansson.

– Detta ger läraren dels ett stöd i sin bedömning av den enskilde eleven i ett kommunalt perspektiv, dels ett bra stöd för ett skriftligt omdöme som komplement till utvecklingssamtalets innehåll en gång på termin.

– Det är min uppfattning att kommunala prov skulle vara ett ur många perspektiv kvalitetshöjande utvärderingsinstrument bland andra i Barn- och Utbildningsnämndens grundskoleverksamhet, påpekar Anders Johansson. Något som Barn- och utbildningsnämnden inte accepterar. Nämnden anser nämligen att det inte finns behov av centrala kommunala prov.

Debatten blev en märklig historia. Efter en dryg timme kunde man fatta beslut. Och då hade den ena råsopen efter den andra slungats ut av fullmäktigeledamöterna. Ett tag var debatten nära att spåra ur eftersom man inte kunde hålla sig till vad frågan egentligen handlade om. – I och med fullmäktiges beslut kommer flera prov i kommunens skolor att införas redan till höstterminen. Det känns oerhört skönt att eleverna skall få det stöd de behöver i sitt skolarbete. Jag tycker att Sofie Gerhartz visade gott civilkurage, förklarade en mycket nöjd Anders Johansson.

Helene Svensson (s) och ordförande i Barn och utbildningsnämnden tog beslutet med fattning.

– Det här är egentligen ingen stor fråga för vår skola. Det finns frågor som är betydligt viktigare och större för eleverna.

Hon fortsatte:

– Beslutet innebär nämligen att en betydande insats för kommunen och förvaltningen måste genomföras. Vi skall ta fram proven och det skall göra på något så när professionella grunder. Sedan måste vi ha någon som samlar in proven för värdering om man skall leva upp till det förslagsställaren vill.

Om man får tro Helene Svensson så kommer beslutet att stjäla resurser från skolan. Hur mycket vågar hon inte säga idag.

lars.astrom

@kristianstadsbladet.se

Av Lars Åström 044-18 55 53
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.