Annons

Fler kvinnor deltar i politiken

På plussidan: allt fler kvinnor deltar i politiken. På minussidan: många arbetsplatser fortfarande är könssegregerade och att lönesättningen fortfarande skiljer sig mycket mellan män och kvinnor. Så summerar Skånes jämställdhetsdirektör, Inger Persson, det rådande läget på jämställdhetsfronten.
Kristianstad • Publicerad 8 mars 2001
Inger Persson.
Inger Persson.Foto: 

För sex år sedan togs ett kliv framåt för jämställdheten. Den dåvarande jämställdhetsministern Bengt Westerberg beslutade då att det skulle tillsättas en jämställdhetsdirektör i varje län.

Jämställdhetsdirektörerna fick i uppgift att se till att de nationella målen för jämställdhet får genomslag i länen och att jämställdhetslagen efterlevs.

Annons

I Skåne är Ingrid Persson i Malmö jämställdhetsdirektör och under dagarna omkring den internationella kvinnodagen har hon varit sysselsatt med att vara med och ta fram en jämställdhetsstrategi för Skåne för åren 2001 till och med 2003. Och det finns mycket att göra. För bara ett par veckor sedan kom det en undersökning som visar att Skåne tillsammans med Småland är sämst i landet på jämställdhet.

Utgångspunkten för undersökningen, som är utförd av SCB, var de nationella jämställdhetsmålen för områden som makt och inflytande, arbetsmarknaden och utbildningssituationen.

–Framför allt är det fördelningen mellan yrkesarbete och hemarbete och när det gäller uttag av föräldrapenning, som Skåne och Småland hamnar lägst, säger Ingrid Persson.

–Jag tror att det till stor del har att göra med att det är traditionella värderingar som styr. En del undersökningar visar att det inte har med ekonomi att göra, medan andra undersökningar visar att det är i de familjer där kvinnan tjänar lika mycket som mannen, som pappan tar ut mer föräldradagar. De områden som Ingrid Persson annars anser vara mest eftersatta vad det gäller jämställdhet är arbetsmarknaden och lönesättningen.

–Den rådande könsuppdelningen är något som arbetsmarknaden verkligen borda ta itu med. Det finns undersökningar som visar att en blandad arbetsplats är mer produktiv än en icke-blandad. Jämställdhet är lönsamt, säger Ingrid Persson.

–I höstas startade ett projekt kallat ”Det hållbara företaget” där företag deltar och diskuterar jämställdhetslagen och jämställdhetssäkring. Jag tror att inom en snar framtid, när 40-talisterna går i pension, kommer företag som satsar på jämställdhetssäkring kunna attrahera mycket folk och det blir mer jämställda arbetsplatser.

Det område där jämställdhetssträvanden har nått allra längst är politiken, menar hon.

–Där har det gått framåt. I kommunernas kommunstyrelser och kommunfullmäktige har det blivit betydligt fler kvinnor än det var när jag tillträdde som jämställdhetsdirektör. Det har nog att göra med kvinnopartiet och idén med varannan kvinnornas. Formellt sett har vi också kommit en bit med jämställdhetslag, Jämo, jämställdhetsminister och andra institutioner.

–Överhuvudtaget är det positivt att jämställdhetsfrågor diskuteras mer nuförtiden. Det har satts i fokus i massmedia och det startas fler och fler projekt som berör jämställdhet.

Att nå ett helt jämställt samhälle ligger långt i framtiden, tror Ingrid Persson.

Annons

–Det finns de som säger att det tar ungefär 100 till 150 år till om vi arbetar som idag, men jag är nog lite mer optimistisk.

marcus.haraldsson

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons