GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

På gång

Fler laddstationer när efterfrågan ökar

Det är inget snack om saken. Det satsas rejält på grönare el i Kristianstad.
Publicerad 26 maj 2021 • Uppdaterad 27 maj 2021

Vi blir fler och fler som väljer elbilar och det märks. Ett tecken är att det nu poppar upp laddstationer lite överallt för att tillgodose efterfrågan.

För Daniel Eklund på C4 shopping var det en självklarhet att de skulle ha flera laddstationer på deras parkering på området.

– Av våra 2000 gratisparkeringar har vi reserverat sexton stycken laddplatser för bilar med eluppladdningsmöjlighet helt gratis. Vi jobbar hela tiden med att kunna möte våra kunder med all tänkbar service för att man ska tycka att det är smidigt att komma och besöka oss. Kan man då enkelt ladda bilen när man är inne och handlar så underlättar det för kunden. Vi har också valt att ha alla platser extra breda, det vill säga 2,70 meter breda vilket minimerar risken för slagskador och gör det enklare att parkera, säger Daniel.

C4 shopping erbjuder gratis laddning på sin parkering.
C4 shopping erbjuder gratis laddning på sin parkering.

På handelsområde Väst finns i nuläget sex stycken gratis laddplatser för Tesla och fyra stycken för egen kabel och kostar 3 kr/ kWh. Det finns ytterligare två stycken laddplatser som InCharge/Vattenfall har satt upp och som kostar 4,50 / kWh. Samtliga dessa tolv platser ligger på parkeringen utmed Jochums väg.

På sikt kommer Tesla-stationerna att utökas med ytterligare platser.

På gång är även nybygget med Circle K i Vä där det kommer finnas fyra stycken laddplatser med snabbladdare när bygget står klar.

Cirkel K bygger station utanför Vä och kommer att ha fyra laddstationer när det står klart.
Cirkel K bygger station utanför Vä och kommer att ha fyra laddstationer när det står klart.

Hej Martin Homén på C4 Energi.

Kan du kort beskriva hur det fungera att ladda en elbil:

Alla elbilar har en inbyggd AC-laddare, det är den som avgör hur fort man kan ladda på AC-laddstolpar. Ofta klarar de av att ta 11 kW AC-ström. Däremot har de inga problem att ta emot 50 kW DC-ström. Då går det alltså nästan fem gånger så fort att ladda på en 50 kW snabbladdare som på en vanlig laddstolpe.Detta är beroende på vilken bil man har.

Hur många kan ladda på en laddstation: Det kan vara att det finns många laddstolpar som ska samsas om en begränsad mängd effekt, exempelvis kan man ha fem stycken laddstolpar med tio ladduttag på en elanslutning med 100 A säkring. Då kan man maximalt få ut 69 kW totalt till alla ladduttagen. Är det många bilar uppkopplade samtidigt tar det då längre tid att få full tank eftersom alla bilarna ska samsas om 69 kW.

Hur många laddstationer har C4 Energi:

Vi räknar antal laddpunkter, och en laddstolpe är två laddpunkter då den har dubbla uttag.

Vi har på följande platser i Kristianstad:

Kristianstad Stora Torg, två laddpunkter

Kristianstad Östra Boulevarden fyra laddpunkter (vid Sommarro)

Kristianstad Norreport; sex laddpunkter

Kristianstad Tivoliparken; sex laddpunkter

Kristianstad snabbladdare Tivoliparken ett uttag

Kristianstad Krinova, fyra laddpunkter

Kristianstad Österäng, fyra laddpunkter

Åhus Hamnen, åtta laddpunkter

Åhus vid Absolut Home, två laddpunkter

Kristianstad Österlen Airport, sex laddpunkter

Tollarp, torget, två laddpunkter

Samtliga laddare ovan förutom snabbladdaren i Tivoliparken är 22 kW AC-laddare . Snabbladdaren är 50 kW DC-laddning.

Utöver dessa finns det en mängd offentliga laddare runt om i kommunen som ägs av andra aktörer. Eon har en snabbladdare vid Preem i sjukhusrondellen. På Cirkle K finns ett antal snabbladdare.

Tips!

Kolla in sajten www.uppladdning.nu så hittar du massor med laddstolpar runt om i kommunen på deras karttjänst.

Carina AdamsbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.