Flera överklaganden mot planerade mobilmaster

Överklagandena börjar strömma in angående bygglov för mobilmaster. En person hävdar bland annat att han får värk av strålningen.
Kristianstad • Publicerad 10 januari 2003

I december beviljade politikerna i byggnadsnämnden bygglov för 13 mobiltelefonimaster i Kristianstads kommun. Ett bygglov i Furuboda avslogs på grund av att dess placering stred mot detaljplanen för området och tre bygglov beslutade decembersammanträdet att ompröva. Två av dem hade sökts för placering i Bockeboda och de stod för tätt sinsemellan. För den uppmärksammade masten på den gamla brandstationen i Nosaby, gav nämnden nätbolaget i uppdrag att se om inte masten kan placeras någon annanstans. För de bygglov som beviljades har nu överklagandena börjat strömma in. Åtminstone tre av dessa har nått länsstyrelsen och byggnadsinspektören på kommunen, Lars-Eric Isacsson, uppskattar att åtta överklagande har kommit in än så länge, som är på väg till länsstyrelsen. Ett av dessa är från en person i Everöd som uppger att han är elöverkänslig. ”I och med de två master som redan finns här i Everöd, har min vistelse både inomhus och utomhus starkt begränsats. Skulle ytterligare en mast byggas i Everöd kommer jag inte att kunna gå utanför dörrarna, vilket innebär att jag skulle förbjudas att gå utomhus överhuvudtaget”, skriver mannen. Han pratar om plågor i form av värk från masterna. Ett annat överklagande gäller mast och tillhörande teknikbodar i Sönnarslöv. 13 personer påpekar att de godtar en alternativ plats för masten, att forskarna inte är överens om strålningens risker, att masten påverkar marknadsvärdet för fastigheterna samt att den sökande ännu inte har tagit kontakt med vägföreningen som äger vägen där masten ska placeras, för att diskutera slitage och trafikens intensitet på vägen. Handläggaren på länsstyrelsen, Anna-Lena Bååth, kommer att behandla en del av överklagandena. – Det första vi tar ställning till är om överklagandena är berättigade. Hur man bor i förhållande till masterna avgör om man har så kallad besvärsrätt. Kommer vi fram till att vederbörande har besvärsrätt får vi i första hand ta ställning till inhibition eller inte och därefter fortsätta handläggningen, säger hon. Masterna ska användas för den planerade utbyggnaden av den så kallade tredje generationens mobiltelefoni. Marcus Haraldsson 044-18 56 13 marcus.haraldsson@kristianstadsbladet.se

Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.