Annons

Flinka fingrar i den 20-åriga syjuntan

Det är full fart på pensionärerna i Skåne. Den här veckan håller PRO, Pensionärernas riksorganisation, aktivitetsvecka för att visa upp föreningens verksamhet. I går träffades PRO Kristianstads syjunta för första gången i höst. Varannan vecka i 20 år har det sytts i lokalerna på Vasagatan.
Kristianstad • Publicerad 11 september 2001
Tupp i hönsgården. Gunnar Gustavsson är ensam herre på täppan i PRO: s sygrupp. Bilder: BOSSE NILSSON
Tupp i hönsgården. Gunnar Gustavsson är ensam herre på täppan i PRO: s sygrupp. Bilder: BOSSE NILSSONFoto: 

Clara Hedvall har varit med ända från starten. – Då var vi både fler medlemmar och fler herrar. I dag är det åtta pensionärer som samlas för terminens första syträff. Flinka fingrar syr, virkar, stickar och broderar. Sax, nål och fingerborg tar man med hemifrån. Annat material står PRO för. Vid första träffen börjar de flesta på nya arbeten. – Svårighetsgraden väljer man efter ålder och visdom, säger Aurora Flink, som med 91 år är äldst i gänget. Hon behöver hjälp med att trä nålen, annars ser hon bra med glasögon. De flesta broderar korsstygn på duk eller löpare. – Det måste vara lättsömnad. Det går inte att sitta här och räkna, det är alldeles för mycket prat, säger Clara Hedvall. De färdiga alsterna blir lotterivinster vid föreningens aktiviteter. Det surrar av småprat i rummet. Under tre timmar hinner pensionärerna förutom sömnaden också med att fika och umgås. Gunnar Gustavsson arbetar med en löpare han började med i våras. Gunnar är ensam herre på täppan bland alla damerna. – Jag såg en annons i tidningen om syjuntan och frågade om jag fick följa med. Första gången drack han bara kaffe. Sen var han fast. – Jag bara varit borta tre gånger på två år. Vid starten för 20 år sedan var det 20 personer i sygruppen. Efter hand har antalet minskat och man letar nya medlemmar. Det senaste tillskottet är Gunbritt Hansson, som i går var med för första gången. Hon liksom AnnaStina Nilsson, som gick med i fjol, tycker det är kul att komma ut bland folk och förströ sig lite. Dessutom gillar de att brodera. Nästa vecka visas syjuntans alster på PRO-mässan på Sommarlust. asa.pearce@kristianstadsbladet.se

Av Åsa Pearce 044-18 55 80
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons