"Flytt utan hänsyn till patientsäkerhet"

nTelefonväxel försvarbart att flytta så här viktig verksamhet utan att ta hänsyn till patientsäkerheten. Det säger oppositionsrådet Uno Aldegren (s) om flytten av växeltelefonister vid Helsingborgs lasarett till Lund i måndags.
Kristianstad • Publicerad 10 maj 2008

Någon konsekvensanalys just vad gäller patientsäkerheten är inte gjord, säger han, trots att läkare och tjänstemän i regionen vill ha en sådan.

Oppositionen har inte fått någon information om flytten av telefonister över huvudtaget. Uno Aldegren fick vetskap om flytten genom media, och det blev en överraskning. Han delar inte regiondirektörens uppfattning, att flytten inte strider mot avtalet mellan regionen och Siemens.

– Det handlar om patientsäkerheten på våra sjukhus, och det är fullt rimligt att reagera, fortsätter han.

Enligt regionens jurister som han själv haft kontakt med finns stöd för krav på konsekvensanalys.

– Det är en självklarhet att göra en ordentlig analys före beslut. Avtalet mellan regionen och Siemens ger fullt utrymme för en analys, och det ska göras. Det är bra att fördjupa sig innan man sätter ner foten. Men vad jag förstår har Sören Olofsson mer eller mindre gått med på detta, fortsätter Uno Aldegren.

Han säger om Siemens, som svarar för telefonin i Region Skåne, att företaget beter sig nonchalant och besvärligt, och att det under gång visat sig att bolaget i alltför hög utsträckning inte haft rätt kompetens när det gäller telefoni.

Någonstans känner han sig också ansvarig för avtalet med Siemens, som skrevs under förra mandatperioden, även om politikerna formellt inte var de som tog fram det.

Enligt Siemens ska växeltelefonisterna vid CSK också flytta till Lund inom kort.

Gunilla Ingels
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.