Följ med på gemyt på Kristianstads innergårdar

"Kvadratmeterna utnyttjas väl. Det är sann stämning", säger Tommy Nordgren som sitter och tar en öl på en av Kristianstads innergårdar.
Kristianstad • Publicerad 11 juli 2008
Malmömusikern Dan Hylander spelar "soprumsrock" på Harrys bar Bilder: Annica Jönsson
Malmömusikern Dan Hylander spelar "soprumsrock" på Harrys bar Bilder: Annica JönssonFoto: 
Alla sjunger med på Artilleristen. Bild: Annica Jönsson
Alla sjunger med på Artilleristen. Bild: Annica JönssonFoto: 
- Lilla söta fröken Fräken...
- Lilla söta fröken Fräken...Foto: 
Jenny Andersson har möhippa på Taste. Bild: Annica Jönsson
Jenny Andersson har möhippa på Taste. Bild: Annica JönssonFoto: 

Kombinera tryggheten att sitta mellan väggar med friskheten att vara utomhus.

Sammanslaget får man mysiga innergårdar som med historiska anor pryder flera kvarter i centrala Kristianstad. Lägg sedan till livemusik, svalkande drycker, god mat och naturligtvis folk. Resultatet blir en typisk kväll under Kristianstadsdagarna.

Artilleristen har under hela sommaren uteservering på innergården i Stora Kronohuset. Den ståtliga gula byggnaden har sedan mitten av 1800-talet hunnit inhysa såväl hovrätt som Wendes artilleriregemente. Innergården används främst som parkeringsplats, men restaurangen har utskänkningstillstånd och placerar sommartid stora vita tält som skyddar mot regn och rusk.

- Dessutom är detju klart att tältet även begränsar ytan och skyddar så att inte vem som helst tar sig in, säger Niklas Kjellkvist, delägare på Artilleristen.

På innergården är stämningen på topp. På en scen i tältet spelar livebandet Kristian Tak bland annat kända Sven-Ingvars-bitar som "Fröken fräken" och "Min gitarr".

- Lilla söta fröken Fräken, ifrån fryken blev miss Värmland...

Ståendes på bänkaroch bord brister publiken ut i sång. Hade det inte varit för väggarna skulle sången med enkelhet överrösta det intilliggande torget.

Tittar man runt känner man att medelåldern ligger kring 40-50 något som för många är en trygghet.

- Det känns lugntoch skönt, inte som på torgen. Här träffar vi många bekanta, säger Inger Schmidth från Kristianstad som sitter och dricker rödvin med några väninnor.

På Tastes innergård förbereder några musiker kvällens underhållning. Livebandet har ännu inte börjat spela och de flesta av gästerna sitter tyst och äter.

Än råder lugnet.

Men bara en stund till enligt personalen som tror det blir en skön kväll.

På Harrys barpå Östra Storgatan har en gammal trädgård förvandlats till uteservering.

Kvällen till ära lyssnar ett hundratal personer på proggrock från malmömusikern Dan Hylander.

På innergården råder "soprumsrock" som barägaren själv kallar det. Till skillnad från övriga scener uppträder livebandet på puben några meter upp.

- Det är ett gammalt soprum där vi på taket skapat en scen. Det är lite annorlunda och kul, säger Stewe Nygren, delägare på Harrys bar.

Kristoffer Örstadius
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.