Annons

Folkpartiet för en öppen kyrka

Socialt arbete, diakoni och mission. Det är viktiga områden inom kyrkan, som folkpartiet är berett att satsa mer resurser på. – Vi vill inte, som moderaterna, sänka kyrkoavgiften, säger Bengt Gustafsson, ledamot i samfällda kyrkofullmäktige i Kristianstads kyrkliga samfällighet. Folkpartiet lyfter också fram gudstjänsten som en hjälp i vardagen åt människor i dagens samhälle.
Kristianstad • Publicerad 11 september 2001

Bengt Gustafsson är folkpartiets första namn på listan till samfällda kyrkofullmäktige i kyrkovalet. Han följs av Martha Carlsson och Erling Svensson. Bengt är också valbar till stiftsfullmäktige och Martha till kyrkomötet. I Åhus församling är det Anna Kristin Bertilsson som toppar folkpartiets lista till kyrkorådet. – Det är viktigt att det går bra för de liberala krafterna i året kyrkoval, säger partiets lokala ledare Christer Nylander. – Både i kampen mot Sverigedemokraterna och för kvinnliga präster. Folkpartisterna i Kristianstad vill behålla kyrkoavgiften oförändrad på 1:19 kronor. De ser behovet av kyrkans insatser som omättligt runt om i samhället och kan inte tänka sig att dra ner. – Medlemmarna får så mycket för avgiften, säger Anna Kristin Bertilsson. – Men pengarna ska gå till verksamheten och den politiska administrationen vara så liten som möjligt. Folkpartiet vill verka för en kyrka som är öppen för alla. Gudstjänsten ska ge människor i dagens samhälle hjälp i vardagen. Kyrkomusiken är särskilt viktig för att hjälpa människor att ta emot kyrkans budskap. – De liberala idéer vi har med oss i botten ska slå igenom i kyrkan, säger Martha Carlsson. Hon är glad åt alla de tre kyrkor som finns i församlingen: Heliga Trefaldighet, Näsby och Österäng, som bidrar till variation i både gudstjänstliv och annan verksamhet. – Renoveringen av Näsby kyrka har bidragit till att antalet kyrkobesökare har ökat, säger Erling Svensson. Närmast planerar vi att starta barnkör och utvidga samarbetet med skolan. Önskvärt är också att locka fler från Gamlegården till Näsby kyrka. Den pågående renoveringen och bytet av elsystem i Trefaldighetskyrkan omfattas även av en önskvärd ombyggnad av norra korsarmen. För Österängkyrkans behöver taket förbättras. Heliga Trefaldighets församling är involverad i verksamheten och har präster på både sjukhuset, högskolan, fängelset och häktet. Cirka 300 personer är frivilliga i församlingens arbete, som bland annat omfattar Källarprojektet och natthärbärget. karin.hallengren @kristianstadsbladet.se

Av Karin Hallengren 044-289130
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons