För kriserna i vardagen

Storm, brand, elavbrott, översvämning – lottor lärde i lördags ut hur man klarar sig när krisen slår till i vardagen.
Kristianstad • Publicerad 27 januari 2014
Lite saker som kan vara bra att ha till hands när strömmen har gått eller vattnet och värmen slutar fungera.
Lite saker som kan vara bra att ha till hands när strömmen har gått eller vattnet och värmen slutar fungera.Foto: Foto: Tommy Svensson
Lär ut hur man sköter sig själv vid kriser. Signe Espfors från Gärds Lottakår var kursledare för kursen ”Sköt dig själv”, som hölls i Kristianstad under lördagen.
Lär ut hur man sköter sig själv vid kriser. Signe Espfors från Gärds Lottakår var kursledare för kursen ”Sköt dig själv”, som hölls i Kristianstad under lördagen.Foto: Foto: Tommy Svensson

Sköt dig själv. Så heter kursen som Gärds Lottakår anordnade i lördags i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler i centrala Kristianstad. Men mottot var inte, som man kan förledas att tro, att sköta sig själv och skita i andra, utan snarare att ta hand om sig själv för att lättare kunna ta hand om andra.

Bakgrunden till kursen är att statliga Myndigheten för skydd och samhällsberedskap (MSB) har märkt av en tendens som den vill komma till rätta med, att människor som drabbas av elavbrott eller av att vattnet eller värmen slutar fungera brukar ringa larmnumret 112.

Blockerar 112

Myndigheten har gett landets Lottakårer i uppdrag att lära människor att bättre ta hand om sig själva när olyckan är framme.

– Det finns en risk att man blockerar 112-numret för dem som verkligen behöver det, säger kursledaren Signe Espfors från Gärds Lottakår.

”Borde vara obligatorisk”

Inför sju kursdeltagare lärde hon och kollegan Anna-Lena Persson bland annat ut grunderna i första hjälpen, hur man lägger en skadad i sidostupa sidoläge och hur man utför heimlichmanövern. Brandingenjören Johan Sjöberg var på plats och informerade om kommunens krisarbete.

– Och så har vi presenterat olika saker som man kan behöva ha hemma och till hands för att klara uppehället vid kriser.

Bland deltagarna var allt från medlemmar i Frivilliga resursgruppen i kommunen, som redan kan det mesta om krishantering och såg kursen som en repetition, till de som ville lära sig det mesta från början.

– Jag tycker att det här egentligen borde vara en obligatorisk kurs för alla. Så länge man inte råkar ut för något tänker man inte på allt det här, sa en av deltagarna, Sammy Isaksen från Nosaby.

Lottorna håller samma kurs i Hässleholm den 8 februari, i Bromölla den 15 mars och i Broby den 5 april. Kursen kostar ingenting för deltagarna eftersom MSB bidrar med pengar till Lottakåren.

Maria Sällberg
Marcus Haraldsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.