Annons

För trångt mellan sängarna på CSK

När yrkesinspektionen under gårdagen gjorde en stickkontroll på Centralsjukhuset Kristianstad, CSK, fann de att det var för trångt mellan patientsängarna på flera avdelningar.
Kristianstad • Publicerad 13 mars 2001

Inne på ortopeden och medicinavdelningarna på CSK står sängarna för tätt. Det kunde två inspektörer från Yrkesinspektion konstatera när de tittade in på måndagen. Arbetsmiljölagen kräver ett arbetsutrymme på 80 centimeter utmed sängens långsidor. Sängarna får inte ställas upp mot väggar eller fasta inventarier som handfat och liknande. Anledningen är risken för belastningsskador ökar i trånga utrymmen.

11 sängar var felplacerade. Det räckte. Yrkesinspektionen utfärdade ett omedelbart förbud mot att ställa sängarna för tätt vid hot om vite á 30000 per säng.

Annons

–Det krävs krafttag här. Belastningsskador toppar statistiken bland sjukvårdspersonal. Bötfällningen är till för att markera allvaret. Arbetsgivaren måste ta ett ansvar för dessa frågor, säger inspektör Eva-Lena Birgersson.

Nästa gång inspektörerna kommer på besök medför 11 felplacerade sängar 330000 kronor i böter.

Dyrt förvisso, men det är även dyrt med sjukskriven personal påpekar Eva-Lena Birgersson. Jan Rading, chef för ortopeden i Kristianstad tycker att man befinner sig i en orimlig situation med konstanta överbeläggningar.

–Vi har ingen makt över frågan. Vi försöker få mer resurser men det stupar alltid på att det inte får kosta något extra. Vi ha ju en kronisk överbeläggning på ortopeden. 26 vårdplatser men för närvarande 46 patienter i behov av vård. Det går inte ihop.

nyheter@kristianstadsbladet.se

Av Andreas Brunner 044-18 55 00
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons