Föräldarna ger högt betyg till förskolepersonalen

Kristianstad • Publicerad 16 maj 2005

Föräldrarna till barn i Kristianstads förskolor är nöjda. Och trygga. Det visar den enkät som barn- och utbildningsförvaltningen genomfört bland föräldrar till barn födda 2002.

Barn- och utbildningsförvaltningen ville ha reda på om Kristianstads kommun lyckas uppnå målet om att alla barn har rätt till trygghet och trivsel. Ett mål som görs klart i skolplanen, där kravet på uppföljning genom enkätundersökning också fastställs.

Föräldrarna har inte bara fått svara på hur de upplever situationen i dag, utan också tala om vad de anser är förskolans viktigaste uppgift. Svaret är entydigt: viktigast är "att personalen bryr sig om mitt barn". Betyget är högt, nästintill perfekt. Av fem möjliga får personalen 4,53 poäng på den punkten. Näst viktigast anser föräldrarna att det är att känna sig trygg när barnet är på förskolan. Betyget? 4,40 av 5,0.

På tredje plats kommer "att mitt barn tycker att det är roligt på förskolan". Även i det avseendet är mamma och pappa övertygade om att förskolorna gör ett bra jobb. – Det är roligt att se att vi har så nöjda föräldrar, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Anne Krantz (s).

Hon noterar att föräldrarna, trots att de säger sig ganska ointresserade av att känna till de politiska målen för förskolan, lyckats pricka väldigt rätt i sina prioriteringar.

– De saker som föräldrarna rankat högst är också våra mål för verksamheten, säger hon.

Eva Emmelin

Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.