Föräldrar får fråga om tjocka barn

Ett av fem skånska barn väger för mycket. Nu ska föräldrar få chans att ställa sina frågor. En föreläsning som vill förebygga barnfetma besöker Kristianstad för första gången.
Kristianstad • Publicerad 17 januari 2012

– Jag förstår att föräldrar är oroliga och inte vet vart de ska vända sig. Barnfetma är fortfarande ett mycket stort samhällsproblem, säger Kristina Georgiev chef på barnmottagningen i Hässleholm och skolläkare i Kristianstad kommun.

Mulligabarn.se bjuder in Kristina Georgiev som föreläsare på grund av hennes erfarenhet från barnfetmamottagningen i Hässleholm.

Vart femte barn

Hon berättar att i Skåne väger vart femte barn mer än rekommenderat och 5 procent lider av utvecklad barnfetma. Även om barnfetman inte ökar riktigt lika fort som tidigare har den verkligen inte börjat minska, förklarar Kristina Georgiev.

I föreläsningen vill hon ge föräldrar en chans att ställa sina frågor men också kortfattat förklara de etablerade råd som sjukvården ger. Föreläsningen hålls klockan 19 den 26 januari på LBS Media, Kreativa gymnasiet.

Filmar inte deltagare

– Unikt för föreläsningen i Kristianstad är att vi kommer videofilma den för att kunna sprida den via nätet till dem som inte kan ta sig till föreläsningarna. Vi kommer självklart inte filma alla deltagare, säger Malin Agn, grundare av Mulligabarn.se.

– Vi har fått jättemycket positiva reaktioner på föreläsningarna. Jag är min egen målgrupp så jag vet hur det är att oroa sig för sitt barns hälsa, säger Malin Agn.

När Malin Agn och hennes man besökte skolsjukvården fick de ingen hjälp eftersom deras barn inte riktigt nådde upp till gränsen för barnfetma. Var gränsen går mellan fetma och övervikt beror på barnets ålder, längd och men också föräldrarnas BMI.

– Hade vårt barn vägt några kilo till hade vi fått experthjälp, nu fick vi ingenting. Jag blev både förvånad och frustrerad, säger Malin Agn.

Förebyggande arbete

Med Mulligabarn.se vill hon hjälpa andra att förhindra barnfetma och efterlyser förebyggande arbete inom sjukvården. Hon menar att genom att ingripa tidigare kan man undvika dyra operationer senare i livet.

Kristina Georgiev startade en barnfetmamottagning i Hässleholm för ungefär fem år sedan. Hon känner till Malin Agns problematik och har skapat ett koncept där de kan erbjuda motiverade familjer hjälp oavsett hur långt problemen har gått.

INTERNAL INTERNAL
Annelie Persson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.