Föräldrar ska fås att tänka om

Studentkarneval i dag och studenten på fredag. Det lär säkert bli en del alkohol inblandat. En kampanj ska få föräldrar att tänka till om att köpa ut.
Kristianstad • Publicerad 10 juni 2014
Sanne Holmgren är mamma till en elvaåring. "Snart är det dags att fundera över det här. Det är för många föräldrar som köper ut till sina barn, som man upplever det i alla fall", säger hon i samtal med polisen Martin Thornell.
Sanne Holmgren är mamma till en elvaåring. "Snart är det dags att fundera över det här. Det är för många föräldrar som köper ut till sina barn, som man upplever det i alla fall", säger hon i samtal med polisen Martin Thornell.Foto: Foto: Bosse Nilsson
Den här broschyren ska få vuxna som langar till sina barn att tänka om.
Den här broschyren ska få vuxna som langar till sina barn att tänka om.Foto: Foto: Bosse Nilsson

För att åtminstone försöka stoppa en del av tillförseln av alkohol till de unga satsar polisen, kommunen och Systembolaget tillsammans på att informera om riskerna med att langa alkohol till sina barn.

Kommunens brotts- och drogförebyggande samordnare Maria Asklund och polisen Martin Thornell stod utanför Systembolaget på Galleria Boulevard och informerade och delade ut broschyrer.

- Vi står här för att vi vill ha en dialog med föräldrarna om vikten av att inte köpa ut alkohol till sina barn om de är under 20 år. Dels för att prata om konsekvenserna de kan råka ut för som påverkade av alkohol, men också för att informera om att ungdomar dricker i större utsträckning om de får köpa ut av sina föräldrar, säger Maria Asklund.

- Sen visar en undersökning från CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, red.anm.) från nyligen att om man inte får alkohol av föräldrar och syskon, så struntar man i att fråga någon annan. Så svarade ungefär 60 procent i undersökningen.

Polisen Martin Thornell vill varna för att alkoholen kan göra att man inte kommer ihåg en annars minnesvärd studentavslutning. Och påpeka för föräldrar att langning är straffbart.

- Enligt alkohollagen kan ungdomar sättas upp som vittnen, det kan leda till att man vittnar mot sina föräldrar i rätten. Det kan bli en märklig situation, säger han.

- Man kan påverka sina barns beslut i större utsträckning än vad man kan tro när man är tonårsförälder, avslutar Maria Asklund.

Maria Sällberg
Marcus Haraldsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.