Annons

Föräldrar skapar problem för bio

Reglerna säger att 15-årsgränsen på bio är absolut men trots detta efterlevs de inte. Detta hävdar Jan Popovics på Kosmorama i Kristianstad.
Kristianstad • Publicerad 24 juli 2008

- Det är inte ungdomarna som är problemet egentligen. De vet oftast om vilka regler som gäller och har med sig leg när de hämtar ut sina biljetter. Det nya är föräldrarna som tror att det är fritt fram för minderåriga att komma in om de är i föräldrarnas sällskap, säger Jan Popovics.

Det finns fyra olika åldesrgränser för film i Sverige. Dessa är barntillåtna filmer som då får ses av alla. Tillåten från sju år får ses av alla som fyllt sju men även mindre barn får se om de är i en vuxens sällskap. Likadant är det för filmer med elva-årsgräns. Dessa filmer får ses av alla som fyllt minst elva men också av yngre, ner till sju år, om de är i vuxet sällskap. Den fjärde och sista åldersgränsen är dock hårdare, nämligen den som gäller 15-årsgränsen. Filmer med 15-årsgräns får bara ses av de som fyllt 15 år och inga undantag gäller för yngre.

Annons

- Detta är problemet som vi på biografer runt om i Sverige brottas med. Det står i bestämmelserna att 15-årsgränsen måste efterlevas. Om en foajévärd eller någon annan biografvärd bryter mot reglerna för insläpp riskerar de, hör och häpna, fängelsestraff. Jag vill bara poängtera hur allvarligt det här är. Jan Popovics berättar att Kosmorama fått två varningar ifrån länsstyrelsen som vid två olika tillfällen gjort stickprovskontroller på biografen och då funnit minderåriga i salongerna.

Om det vid nästa stickprovskontroll visar sig att det återigen finns minderåriga på en film med 15-årsgräns kommer Kosmorama att bli av med tillståndet att visa sådana filmer.

Om en person inte kan bevisa att han eller hon har åldern inne så får de antingen pengarna tillbaka för biljetten eller så får de välja en annan film med lägre åldersgräns.

- Vi upplever det som att ungdomarna kan det här men föräldrarna tror att det är de som ska bestämma vilka filmer som deras barn får se, säger Jan Popovics.

Christer Petersson 044–18 55 00 christer.petersson@kristianstadsbladet.se
Christer Petersson 044–18 55 00 christer.petersson@kristianstadsbladet.se
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons