Förbjudet att jaga eller jaktträna med hund

Från och med 1 augusti råder förbud mot att jaga eller jaktträna med lös hund efter vildsvin och älg i Skåne. Orsaken är att djuren är i väldigt dåligt skick under torkan.
Skåne • Publicerad 2 augusti 2018
Genrebild.
Genrebild.Foto: Fredrik Sandberg / TT

Det är Länsstyrelsen Skåne som nu utfärdar ett förbud mot all användning av hund vid jakt och jaktträning efter vildsvin och älg under perioden 1 augusti till 31 augusti. Enda undantaget från förbudet är spårning eller apportering efter skadat vilt.

– På grund av det extremt varma och torra vädret är djuren i väldigt dålig kondition, särskilt älgarna. De är känsligast eftersom att de har en anpassning efter kallt klimat. Djuren behöver lugn och ro i nuläget, säger Nils Carlsson, viltexpert på Länsstyrelsen Skåne.

Samma förbud har upprättats i Blekinge och Halland. Detta är en exceptionell situation.

– Jag kan inte ens minnas att vi haft ett sånt här förbud någon gång tidigare. Det är verkligen exceptionellt, säger Nils Carlsson.

Nils Carlsson menar att de flesta jägarna är måna både om djuren i skogen och sina egna hundar. Det har hänt att både älgar och rådjur dött av stress som hundar har orsakat. Det nuvarande förbudet ser dock inte ut att påverka kommande jaktstarter i höst.

– Jag har svårt att tro att detta påverkar jaktstarter i höst. Däremot kommer det att bli färre älgkalvar i år på grund av dödlighet i värmen. Vi kommer också att se andra långsiktiga konsekvenser hos djuren av torkan.

Clara ArvidssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.