Fördelningen av resurser granskas

Kristianstad • Publicerad 16 februari 2008

Får skolorna de resurser de behöver? Är det rättvist? Det vill revisorerna veta och tänker därför granska resursfördelningen mellan kommunens skolor. Grundskolan ska enligt lag vara likvärdig, varhelst den bedrivs. Det finns inga misstankar om att resursfördelningen skulle vara orättvis i Kristianstad, men revisorernas ordförande Göran Wagermark (s) menar att det är en riskfaktor.

– Vi vill skapa oss en uppfattning om hur det fungerar i verkligheten, om vad de rektorer som gör den konkreta fördelningen tycker.

Nuvarande system, där varje elev får en grundpeng och skolan sedan får en tillläggsresurs baserad på föräldrarnas bildningsnivå och hur många elever som har invandrarbakgrund, är fyra år gammalt. Det har höjts röster från flera skolområden som inte är nöjda. En arbetsgrupp tittade på kriterierna för ett tag sedan, men bortsett från några justeringar blev det inga större förändringar.

– Vi valde att avvakta ytterligare ett år innan vi utvärderar, säger förvaltningschef Kenth Olsson och menar att revisorernas eventuella krav får man titta på när det kommer.

– Det är inte alldeles enkelt, för Skolverket säger en sak, Öhrlings genomlysning en annan och ytterligare en rapport en tredje sak.

Åsa Carlsson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.