Företag drabbade av strejken

Att daghem efter daghem och skola efter skola fått stänga av hygieniska skäl, eller helt enkelt inte kunnat öppnas, får svåra konsekvenser för företagare med få anställda.
Kristianstad • Publicerad 20 maj 2003

– För små företag är detta väldigt olyckligt, säger Bo Wennerström, ordförande för Företagarna i Kristianstad.

Han befarar att den försiktiga optimism som enmans- och fåmansföretagare i Kristianstad känt den senaste tiden dämpas som en följd av vad som ser ut att bli nästan två veckor utan barnomsorg.

– Om ett företag har tre-fyra anställda och en stannar hemma med sina barn är det 25 procent av arbetskraften. Det slår naturligtvis hårt mot företagets ekonomi. Om den anställde dessutom sjukanmäler sig för att vara hemma med barnen får arbetsgivaren betala för det, säger han.

En rundfrågning bland medlemmarna i Företagsgruppen C4 visar att det är just den begränsade barnomsorgen som drabbar företagen. Övriga effekter av strejken märks på gator och torg, och för några företagare är p-vakternas strejk en bonus.

”Vi har inte haft några problem ännu – tvärtom, det är lättare att parkera i stan nu” menar en företagare. Många är tacksamma för att den stora strejken i Kristianstad är tidsbegränsad till den 25 maj, och fasar för att en förlängning skulle kunna bli aktuell.

– Vi har klart märkt av strejken, eftersom personal med barn håller sig hemma på grund av att skola och fritids inte fungerar. Och värre lär det ju bli, säger Leif Nordström, vd för Nordströms Kontorscenter.

Han menar att strejken drabbar små företag hårt, eftersom de är uppbyggda med precis det antal anställda som behövs för att hålla arbetet igång.

Han har själv ingen möjlighet att ta in ersättare för dem som stannar hemma, utan den övriga personalen får jobba längre och hårdare.

– Det är ju strejkers syfte, att det ska kännas. Men det blir inte alltid de som drar det stora lasset som känner av det, säger han. För enmansföretag blir en stängd förskoleavdelning en svår nöt att knäcka.

– Det har varit hanterbart hittills eftersom mitt barns dagis varit öppet några timmar om dagen. Men nu varnar man för att det ska stängas helt och då kan jag tvingas boka om sådan verksamhet som jag planerat in. Dessutom minskar min tid för att skapa nya affärskontakter vilket kan leda till en ”produktionssvacka” på sikt, säger en ensamföretagare som inte vill uppge sitt namn.

– Många småföretagare lever dag för dag i vanliga fall och jag hoppas verkligen att det inte läggs nya varsel i Kristianstad. Samtidigt har jag som många andra full förståelse för vissa av Kommunals krav, särskilt vad gäller vårdpersonal, säger Bo Wennerström.

Eva Emmelin

044-18 56 13

eva.emmelin@kristianstadsbladet.se

Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.