Företagare tänker mer på miljön

Enligt en undersökning gjord av Skop, på uppdrag av intresseorganisationen Företagarna, har en majoritet av Sveriges småföretag miljöanpassat sin verksamhet. Till största del på frivillig basis.
Kristianstad • Publicerad 15 februari 2008
BILD TOMMY SVENSSON Poul-Erik Jensen, en av alla småföretagare som anammat miljötänket.
BILD TOMMY SVENSSON Poul-Erik Jensen, en av alla småföretagare som anammat miljötänket.Foto: 
BILD TOMMY SVENSSON Poul-Erik Jensen, en av alla småföretagare som anammat miljötänket.
BILD TOMMY SVENSSON Poul-Erik Jensen, en av alla småföretagare som anammat miljötänket.Foto: 
BILD TOMMY SVENSSON Poul-Erik Jensen med sina två Labradortikar.
BILD TOMMY SVENSSON Poul-Erik Jensen med sina två Labradortikar.Foto: 

Den miljötänkande opinion som rör sig över hela världen har nu spridit sig till Sveriges småföretagare. Till småföretag räknas företag som har mindre än 50 anställda. Den största anledningen till detta är att företagarna och deras medarbetare känner sig allmänt mer miljömedvetna. Utanför Löberöd bor och verkar viltmästaren Poul-Erik Jensen. Han bedriver viltvård åt flera uppdragsgivare i Skåne samt reser runt och håller föredrag genom sin expertis på vilt.

– Jag har märkt mer återvinning ute på gårdarna jag jobbar med. Förr samlade man ihop och brände skräpet, men nu tar de dit containrar i stället.

Enligt Poul-Erik Jensen finns också en annan viktig faktor, förutom ett ökat miljömedvetande.

– De stora uppdragsgivarna som LRF och Svea skog har miljökrav i deras upphandlingar. De vill ha en specifikation om miljötänket i firman. Det gäller att anpassa verksamheten efter deras miljömål. Poul-Erik Jensens föredragsresor spänner över halva Sverige. Det smidigaste och snabbaste hade varit att flyga, men i den utsträckning det är möjligt försöker han ta tåget. Dessutom planerar han sina bilresor så han inte behöver åka bil i onödan. Något som kan vara svårt då han bor på landet.

– Samhället i stort måste se till att landsbygden också ska kunna överleva. Här ute går det några bussar på morgonen och några på eftermiddagen, men inga på helgen. Då blir man ju beroende av att kunna ta bilen.

Johan Pettersson

044-18 55 00

johan.pettersson@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.