Företaget som hjälper ramlösa

Kristianstad • Publicerad 13 augusti 2004
I verkstaden finns ett stort urval lister som blir till ramar. Tonny Andersén uppskattar att många efterfrågar individuella lösningar. Bilder: Bosse Nilsson
I verkstaden finns ett stort urval lister som blir till ramar. Tonny Andersén uppskattar att många efterfrågar individuella lösningar. Bilder: Bosse NilssonFoto: 

Bilderna står lutade mot väggen, ligger på bordet, är insorterade i lådor. Det är oljemålningar, fotografier och grafiska blad. "Man kan glömma bort att titta på konsten ibland", säger SKC:s ägare Tonny Andersén.

Hans uppdrag, säger han, är att bistå praktiskt under den framväxande bildprocessen för att i slutänden ha gjort sitt för att lyfta fram bilden på bästa sätt. Det sker på skilda sätt.

– Det är glamouröst i slutskedet att vara konstnär, men ingen räknar med allt jobb som ligger bakom. Färger, material, pappersval, inramning... det vi försöker samla på oss är kunskap och erfarenhet för att kunna hjälpa till.

Många konstnärer söker speciallösningar för sina bilder. Att lösa problemen och senare se resultatet, det är en del av belöningen, menar Tonny Andersén.

Kaffet på stentrappan till den nya butiken får avbrytas för regnstänket. Fördelarna med att ha flyttat in i den gamla Konsumbutiken på Götgatan är många, inte bara invändigt, även en sådan sak som en egen parkering utanför dörren är av betydelse.

– Ingen tar en tavla på en gånger en meter på sin cykel" som Tonny Andersén säger.

Invändigt har ytan dubblerats mot förra butiken på Söder. Fördelad på två plan rymmer den nya lokalen 450 kvadratmeter, där butik och verkstad samsas på markplan, medan källaren ger bland annat lagringsmöjligheter. Och här finns yta att växa ytterligare. Den verksamhet SKC under några år haft i Hedbergshuset i Vinslöv funderar Andersén därför på att samla i Kristianstad, för att få allt under ett tak.

– Det viktigaste för oss är kombinationen, att ha hela konceptet från konstnärsmaterial till inramning. Kristianstad har gott om olika estetiska utbildningar, som Konstskolan och på C4-gymnasiet, men staden är inte tillräckligt stor för att vi bara skulle kunna satsa på ett av områdena.

Av SKC:s omsättning om cirka två miljoner per år står verkstaden, med inramningen i första hand, för det mesta. Den nya lokalen och omsättningen visar på företagets växande utveckling sedan starten för knappt tio år sedan.

Idag är man tre anställda och kundkretsens omkrets har ökat. Kurser och bildskolor är ett ben, konstnärer ett annat, privatpersoner ett tredje.

– Det roligaste med jobbet är den udda kundkontakten. Det är inte som att handla mjölk på Domus, säger Andersén och skrattar. Och kanske får man vara lite udda själv för att uppskatta det.

Inramning har alltmer övergått till att bli en fråga om individuell smak, vilket i sin tur har att göra med konstens förändrade roll i hemmen.

– Förr ärvde man en tavla med guldram av sin mor, som sedan fick följa med. Idag köper man en bild man tycker om och som direkt kan passa in i hemmet. Har du en vit soffa i ett rum som går i grönt kanske du vill ha en tavla som kan matcha det, där ramen skall hjälpa till att exponera bilden. Konst blir en inredningsdetalj, säger Tonny Andersén.

Ramar är " som mycket annat " påverkat av mode. Just nu, säger Andersén, dominerar en "mittemellanram", där inneträslagen är de nordiska ek, bok och björk. Sommaranställda Elizabeth Mattsson har varit i Wien och ramat in under ett år. Ett jobb som gav henne nya kunskaper, men också visade på skillnader mellan Österrike och Sverige.

– Sverige har kommit längre inom ramning. Här är det mer smakfullt, i Wien är det mer pampigt och fortfarande används ofta stora guldramar.

Sune Johannesson

044-18 55 44

sune.johannesson@kristianstadsbladet.se

SKC

Företag:Svenskt Konstnärscentrum (SKC)

Var:Götgatan 11, Kristianstad

Ägare:Tonny Andersén

Grundades:1995

Anställda:3

Omsättning:2 miljoner

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.