Annons

Förhandlingarna pågår för fullt på Nolato

Förhandlingarna mellan Nolato Mobile och Industrifackets klubb på företaget förväntas vara klara i början av nästa vecka. För närvarande pågår förhandlingarna för fullt.
Kristianstad • Publicerad 16 mars 2001

–Vi har kommit en bra bit på vägen, mer kan jag inte säga, säger fackklubbens ordförande Åse Högman.

Förhandlingarna gäller vilka anställda som förlorar sina jobb. Det är nu över två veckor sedan de anställda på Nolato Mobile fick beskedet om uppsägningen av 330 anställda. Nolato Mobile har på några få år gått från 900 anställda till 150. Kristianstads kommun, Länsarbetsnämnden, Komvux och Nolato Mobile har bildat en gemensam arbetsgrupp för att hjälpa de drabbade att hitta nya arbeten. Gruppens arbetsnamn är ”Kraftsamling Kristianstad” och planeringen inför kommande ansträngningar att hitta lösningar pågår. Redan nu har man satsat på att aktivera frivilliga från företaget genom att erbjuda de anställda att registrera sig som arbetssökande. Varje onsdagseftermiddag under mars månad har arbetsförmedlingen i Kristianstad särskilt öppet för Nolato Mobiles anställda.

Annons

–Många känner antagligen på sig att de ligger i riskzonen och att det gäller att vara tidigt ute innan konkurrensen blir för stor, säger Kenneth Liedman, chef för arbetsförmedlingen i Kristianstad.

När förhandlingarna mellan fackklubben och Nolato Mobile är klara kommer en aktivitetscentral att öppnas i en byggnad som kallas ”Gula villan” på Elmetorpsområdet där de uppsagda kommer att erbjudas hjälp med att hitta nya jobb eller vidareutbildning.

–Nu handlar det om att så fort som möjligt få dem aktiva i sitt arbetssökande, säger Kenneth Liedman.

Han tror att det finns goda chanser för de uppsagda att hitta nya jobb och han tror att den kompetens som finns hos de som sägs upp från Nolato Mobile kommer att vara eftertraktad. Redan har man kunnat förmedla drygt ett tiotal jobb inom kommunen, bland annat till företag som Absolut Company. Samtidigt påpekar Kenneth Liedman vikten av rörlighet hos arbetskraft.

–Vi försöker stimulera till geografisk rörlighet. Det finns en obalans geografiskt med ett överskott på arbetskraft här och ett underskott i småländska kommuner som till exempel Gnosjö och Vetlanda.

Kenneth Liedman berättar att man arbetar för att etablera en samverkan med dessa kommuner för att på så sätt komma till rätta med obalansen och skapa jobbtillfällen.

–Jag vet att kommunens näringslivskontor jobbar intensivt på att förlägga delar av företag från andra kommuner här. Men man måste förstå att det är en krångligare och längre process. Det kommer att ta tid.

Kommunens näringslivsdirektör Lars Blixt medger att arbetet med att locka nya företag till Kristianstad är trögt i starten.

–Men det är bara för oss att kavla upp manschettknapparna och sätta igång, säger han.

–På en vecka hinner man inte göra allt, men vi har strukturerna klara för oss.

Annons

Man diskuterar speciellt med ett företag, men vilket det gäller kan Lars Blixt inte avslöja.

eva.emmelin

@kristianstadsbladet.se

Av Eva Emmelin 044-18 55 56
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons