Föroreningarna kom från diket?

Sommarens första vattenprover i Nyegrop, utanför Olseröd, tyder på att bakterierna som förorenat badplatsen mycket riktigt kommer från det närliggande diket.
Kristianstad • Publicerad 17 juni 2014

Vid tidpunkten för förra veckans undersökning fanns det förhöjda halter av E. coli-bakterier i dräneringsdiket som rinner ut vid den populära stranden.

I havet, ungefär 150 meter från mynningen, var vattenkvaliteten däremot utmärkt.

– Vår tes att bakterierna kommer från diket är stärkt, men det är för tidigt att dra några slutsatser, säger Mikael Johnson, fritidsutvecklare i Kristianstads kommun.

En av sju

Nyegrop är en av sju svenska badplatser som fått underkänt i EU:s kartläggning, vilken baseras på de senaste fyra årens kontroller. Dessa har emellertid gjorts i direkt anslutning till diket.

Under sommaren ska Mikael Johnson och hans kollegor ta betydligt fler prover än tidigare år. Deras förhoppning är att kunna slå fast att bakterierna, som bland annat kan orsaka magsjuka och urinvägsinfektion, kommer från diket. Om det visar sig vara fallet vill de dessutom veta hur långt säkerhetsavstånd som de badande bör ha till dess mynning.

Taner Caliskan och Louise Cronholm
Niklas Jersblad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.