Annons

Försäljning eller konkurs för Åhusparken

Först om Åhusparken riskerar att jämnas med marken skulle Mats Svensson på Åhus Strand kunna tänka sig att agera. Kommunalrådet Bo Kristiansson anser att bostäder är ett intressant alternativ. Båda ser helst att Åhusparken får leva vidare.
Kristianstad • Publicerad 23 augusti 2001

Medan ordföranden i Åhus folkets hus-och parkförening, Kenneth Björkman, jagar köpare till Åhusparken, spekuleras det i vad som händer om han misslyckas. Ett är säkert. Parken måste säljas annars är konkursen ett faktum.

– För både Åhus och Kristianstad är det viktigt att man kan rädda parken, säger kommunalrådet Bo Kristiansson och hoppas att privata intressenter ska köpa parken och fortsätta verksamheten på något sätt.

Annons

– Någon tanke på att kommunen skulle köpa en nöjespark finns absolut inte, säger han med eftertryck.

Om parken inte kan fortleva anser han att marken bör användas för bostadsbebyggelse. Och då i första hand för flerfamiljshus.

– Markområdet är attraktivt för bostäder och det behövs fler lägenheter i Åhus både för ungdomar och för äldre som vill flytta från sina villor. Nöjesparken är i detaljplanen avsatt som parkmark och innan det kan bli aktuellt med bostadsbebyggelse måste planen ändras.

– Parken med tillhörande parkeringsplatser samt delar av idrottsplatsen skulle kunna anvisas om bostadsmark i den nya översiktsplanen för Åhus (se ovan artikel). Om parken nu måste offras, säger Bo Kristiansson.

– Skulle parken jämnas med marken, då skulle vi ingripa. Men först då, säger Mats Svensson, en av ägarna till Åhus strand och som det spekulerats kring som eventuell köpare. – Vi har inte blivit kontaktade av Kenneth Björkman och vi har inte själva några som helst tankar på att att gå in som ägare. Det var för över ett år sedan, vid förra parkkrisen, som vi hade sådana funderingar. Men inte nu, säger Mats Svensson som också hoppas på att en ny stark ägare kommer in. Åhusparken är viktig också för oss men den måste ändra koncept, satsa på konferensverksamhet till exempel. Det finns ju stora lokaler inom området.

Fastigheterna i parken är inte det som mest lockat Ronny Nilsson, ägare till Hassans tivoli, att lägga ett bud på parken. Han vill fortsätta att driva familjenöjet med satsning på barnverksamhet. Hans förslag går ut på att det bildas en föreningarnas förening i Åhus som kan ta hand om samlingslokalerna.

Ronny Nilsson har fått nobben på sitt bud och känner sig besviken.

– Vi har drivit nöjesverksamhet i parken sedan 1953. När parken var konkurshotad i fjol gick vi in med 750000 kronor för att rädda den. Det var en stor summa och jag fick den uppfattning att den utgjorde den första insatsen på en köpeskilling. Hur det går nu vet jag inte. Men tivolit håller öppet i helgerna säsongen ut.

nyheter

@kristianstadsbladet.se

Av Ann Charlott Molin 044289130
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons