Församlingshemmet är till salu

Församlingshemmet i Kristianstad är till salu. Svenska kyrkan vill göra sig av med nuvarande byggnader i centrum för att bygga nytt på tomten intill.
Kristianstad • Publicerad 16 maj 2007

– Helst skulle vi vilja sälja nuvarande byggnader i sin helhet, säger Bengt Alvland, kyrkoförvaltningens chef.

– Och helst bygga helt nya, mer ändamålsenliga och ekonomiska lokaler på nuvarande gräsyta framför församlingshemmet.

Anledningen till Heliga Trefaldighets församlings planer på att sälja nuvarande församlingshem är att lokalen inte är effektiv. Den bygger på gamla tiders behov från 60-talet och är irrationell med sina olika golvnivåer och många gångar.

– Församlingshemmet är en kombination av gamla prästgården, gamla Roseniuskapellet och en entrédel från 60-talet, säger Bengt Alvland.

Det är mycket aktivitet i huset och verksamhet så gott som varenda kväll. Lokalerna är stora och mäter sammanlagt 2812 kvadratmeter.

– Ska vi bygga nytt så handlar det om 400 kvadratmeter gånger fyra våningsplan, alltså 1600 kvadratmeter. En helt ny byggnad är helt enkelt mest kostnadseffektivt.

Kristianstads kyrkliga samfällighet har för avsikt att skapa ett mer ändamålsenligt församlingshem i centrum av Kristianstad för dagens och framtidens behov.

Via annonsering i lokaltidningarna har församlingen gått ut med en intresseanmälan, som ska vara inlämnad senast 25 maj.

– En möjlighet för våra nuvarande lokaler skulle vara att bygga om dem till lägenheter, säger kyrkoförvaltningens chef. Då är det dessutom möjligt att bygga till våningsplan på höjden.

Församlingshemmet har bara fått smärre underhåll genom åren och är i behov av nytt ventilationssystem och nytt elsystem, byte av hissar samt både in- och utvändig renovering.

– Där har vi stora utgifter framför oss. Samtidigt skulle det vara kapitalförstöring att riva det gamla för att bygga nytt. Så det bästa vore att sälja de nuvarande byggnaderna och bygga nytt församlingshem.

Karin Hallengren

044-18 56 48

karin.hallengren

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.