Annons

Forskning – att flytta fram gränserna för kunskap

Forskningen måste öppnas upp mot allmänheten. Det tycker Bengt Lörstad, som är rektor på Högskolan i Kristianstad. Därför välkomnade han varmt alla till Forskningens dag igår. Dagen bjöd på många föreläsningar om vad som pågår innanför högskolans väggar.
Kristianstad • Publicerad 27 september 2001

Det var fjärde året i följd som Forskningens dag anordnades i Kristianstad. – Det här kommer vi helt säker att fortsätta med även framöver, säger Bengt Lörstad. Dagen är ett mycket bra sätt att nå ut med den kunskap som genereras bland högskolans forskare. För Kristianstads del är det främst forskning inom pedagogik och didaktik som gäller. – Det vi sysslar mycket med här är human resource investment, säger Bengt Lörstad. Det pågår även forskningsprojekt inom området arbete och hälsa. Nästa budgetår kommer dessa och många andra forskningsområden att få mer resurser. Högskolans forskningsbudget ökade nämligen med 4 miljoner kronor till 23 miljoner kronor. Forskningen är en viktig del av högskolans verksamhet. – Dess uppgift är att hela tiden flytta fram gränserna för vår kunskap, säger Bengt Lörstad. Grundutbildningens uppgift är att lära ut det som någon redan vet och forskarens uppgift är att lära det som ingen ännu vet. För att allmänheten skall kunna ha förtroende för universitetens och högskolornas verksamhet krävs insyn, menar Bengt Lörstad, för det är ju trots allt deras pengar som ofta finansierar verksamheten. Forskningens dag är ett sätt att låta allmänheten få insyn. Lektor Mona Holmqvist berättar att besökarantalet stannar vid omkring 400 personer. Då är inte de som normalt studerar vid Högskolan i Kristianstad inräknade. Men dagen är inte bara till för besökarna. – Detta är ett oerhört nyttigt sätt för forskare att tvingas begripliggöra det man forskat om, säger hon. Under gårdagen hölls omkring 50 föreläsningar i de mest skilda ämnen. Aktieägaren – den dålige förloraren, Avfallet – en resurs eller ett hot, Att uppnå balans mellan arbete och fritid samt Lust att lära naturvetenskap och teknik? var några av rubrikerna. jimmy.vulovic @kristianstadsbladet.se

Av Jimmy Vulovic 044-18 55 36
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons