Annons

Förslag om ny skrotbilspremie ger stiltje idag

Regeringen har aviserat en höjning av skrotbilspremierna, vilket skulle innebära att bilägare som vill skrota skulle kunna tjäna några kronor på att skrota bilen, eller åtminstone slippa betala för skrotningen, vilket man gör idag. Men förslaget har lett till stiltje på bilskrotningsfirmorna, eftersom bilägarna avvaktar.
Kristianstad • Publicerad 4 januari 2001
Bilskrotare Lasse Persson har haft mycket mindre än vanligt att göra, efter att regeringen föreslagit en höjning av skrotningspremien. Det har lett till att bilägarna avvaktar.
Bilskrotare Lasse Persson har haft mycket mindre än vanligt att göra, efter att regeringen föreslagit en höjning av skrotningspremien. Det har lett till att bilägarna avvaktar.Foto: Inget att göra.

– Bilägarna väntar helt enkelt. Har man plats till sin gamla bil, som väntar på att komma till skroten, så är det ju inget som springer ifrån en, säger Lasse Persson på City bilskrot och service i Kristianstad.

För bilskrotningsfirmorna märks det en tydlig nedgång. Under hösten har flera firmor som Kristianstadsbladet pratat med haft mindre att göra. Lasse Persson delar bekymren med bland andra Hans Persson som har Gärds Köpinge bilskrot.

Annons

– Vi har märkt en tydlig nedgång sedan man började prata om det här förslaget. Det är ju bara ett förslag, men det räcker för att allmänheten ska vänta. Folk ringer och frågar, men avvaktar sedan, om de inte är tvungna att flytta sina bilar. Och en av anledningarna tror de båda bilskrotarna är att bilägarna med det nya förslaget skulle kunna få någon krona för besväret att lämna in bilen. Förslaget är att höja premien från 500 till 1500 kronor. Men bilägarna kommer inte att få några större summor, enligt bilskrotarna. Däremot skulle de i alla fall slippa betala för att bli av med bilarna.

– Som det är idag så måste bilägarna betala. Skrotningspremien på 500 kronor täcker inte kostnaderna för att ha hand om bilen. Förr fick man ju i alla fall några hundralappar för besväret, och det gjorde ju vårt jobb lite roligare också, säger Hans Persson.

Kostnaden för att skrota bilen beror bland annat på vilken årsmodell bilen är av, och förstås, i vilket skick bilen är.

– Ibland finns det kanske reservdelar som går att använda vilket kan ge ett visst värde, men det vanliga är att bilägaren får betala för att skrota sin bil, säger Lasse Persson. De båda bilskrotarna är kritiska mot att förslaget kommit ut, och att det sedan inte hänt något.

– Det kan inte hålla på så här under någon längre tid. Risken är stor att man halkar efter med räkningarna, även om vi än så länge har reparationer att jobba med, säger Lasse Persson.

Men ur kundernas synvinkel förstår han att de väntar.

– Jag hade en kille som ringde häromdagen och skulle skrota tre bilar. Men om förslaget blir verklighet så skulle han tjäna 2 100 kronor, istället för att som nu betala 900 för att bli av med dem.

På sikt tror de dock att en premiehöjning är bra, för att få bort alla gamla bilar som står på parkeringsplatser och längs vägarna, och som ägarna inte brytt sig om att köra till skroten med.

– Men som det är nu, så är det väldigt frustrerande. Förslaget borde inte ha kommit ut i ett så här tidigt skede, säger Lasse Persson.

carina.nilsson@

kristianstadsbladet.se

Av Carina Nilsson 044-18 55 81
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons