Förslag om tidsfrist för ny struktur

Kristianstad • Publicerad 31 maj 2008

Låt prehospitala akutteamen fortsätta verksamheten, men ge ansvariga i uppgift att före sista december omstrukturera den så att de akuta insatserna används på bästa sätt, och att man till samma datum tar fram förslag till hur innehållet i arbetet kan utökas så att det även gäller hembesök av icke-akut karaktär i hela Region Skåne.

Förslaget kommer från en läkare i prehospitala akutsjukvården, som samtidigt påpekar att han är medborgare i Skåne.

Han nämner de två utredningar angående PHAT, prehospitala akutteamen, som gjordes förra året, och att båda hade brister och oklarheter. Han menar att PHAT gett en högre kvalitet både i akutvården innan patienten kommer till sjukhus, och i vården på sjukhus, men att det är motiverat att teamen ska kunna göra även annan hembesöksverksamhet.

"Detta för att bättre motsvara medborgarnas behov, optimal resursanvändning och god kostnadseffektivitet". Han påpekar särskilt att resursen även bör komma sydöstra Skåne tillgodo, den enda del i länet som inte haft något akutteam på hela tiden.

Läkaren anser det troligt att information och förklaringar från olika sakkunniga inte har framkommit tillräckligt i ärendets hantering, och att politikerna riskerar att göra ett mycket stort misstag om man avvecklar verksamheten "på sviktande beslutsgrund".

Om politikerna i regionstyrelsen inte vill nappa på hans förslag om tidsfrist till nyår tycker han att de åtminstone ska bordlägga frågan för att få en korrekt och hållbar grund för beslut.

Gunilla Ingels
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.