Annons

Försoning om vägunderhåll på Äspet

Efter heta diskussioner kunde årsmötet med Äspets vägförening sluta i försoningens tecken. Stämningen mellan vägföreningens styrelse och kommunen har varit frostig under lång tid men nu är man överens om att samarbeta.
Kristianstad • Publicerad 7 augusti 2001

Är det rimligt att kommuninvånare som bor 500 meter från centrala Åhus själva ska hålla väg? Frågan ställdes på sin spets när Äspets vägförening nyligen höll årsmöte. Georg Gärdh har varit ordförande i vägföreningen under 10 års tid och tycker, liksom flertalet medlemmar, att det är dags för kommunen att ta över väghållningen i Äspet. – Sedan vägföreningen bildades 1961 har trafiken tilltagit och pressen på hos fem amatörer i styrelsen har blivit stor. Vi har alldeles för svåra frågor att hantera idag. – Alla som varit i Äspet vet att det går småvägar kors och tvärs. Alla är med vägföreningen som ansvarar för underhåll och trafikfrågor. Det praktiska underhållet skötte Åhus kommun fram till 1976, berättar Georg Gärdh. Men sedan Åhus inlemmades i Kristianstads kommun har det slarvats med underhållet. Någon ny överenskommelse med staten och vägverket tecknades aldrig. Det innebar, enligt Georg Gärdh att föreningen gått miste om cirka 20 000 kronor om året. Idag finns 850 fastigheter inom vägföreningens område, varav 350 bebos året om. Många små grusvägar har tillkommit utan förrättning och de boende får själva stå för underhållet. Efterfrågan på bostäder på Äspet ökar i rasande fart, säger Georg Gärdh och lägg därtill att vi sommartid har massor av bilburna badgäster här. Vägnätet är under all kritik, betonar han. Åvägen, som är försörjningsled genom Äspet, rustades upp förra sommaren men resultatet får inte helt godkänt av ordförande Gärdh. –  Belysningen blev till exempel alldeles för dålig. Men nu ska det bli bättre med den saken, lovade representanter från kommunen som ställde upp på vägföreningens årsmöte. Idag låter Georg Gärdh ganska nöjd med vad som kom fram på mötet. – Vi uppskattade att kommunens tjänstemän ställde upp och efter livliga diskussioner kom vi fram till att vägföreningen ska leva vidare och samarbeta med kommunen. Vi stryker ett streck över det som varit. På våra kommande styrelsemöten ska en representant för kommunen delta. Och den 27 augusti är vi inbjuda till en trafiksäkerhetskonferens. Då ska vi ta upp frågan om hastigheten på Äspetvägarna. – Men helt nöjda blir vi inte förrän kommunen helt tar över ansvaret för vägarna på Äspet, avslutar Georg Gärdh. anncharlott.molin @kristianstadsbladet.se

Av Ann Charlott Molin 044-289130
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons