Första fastigheten har fått ADSL

Bostadsrättsföreningen Mårten Persson i Kristianstad blev kommunens första fastighet med bredbandskoppling av ADSL-typ. – Det är perfekt för mina behov. Hade jag inte redan bott här hade jag flyttat hit omedelbart, säger 80-årige Bertil Erb-Ekholm.
Kristianstad • Publicerad 17 januari 2001
80-årige Bertil Erb-Ekholm studerar ett av de höghastighetsmodem som ger bland andra honom, 26-årige Christian Lövgren och 52-årige Karl-Johan Svensson en form av smalt bredband.
80-årige Bertil Erb-Ekholm studerar ett av de höghastighetsmodem som ger bland andra honom, 26-årige Christian Lövgren och 52-årige Karl-Johan Svensson en form av smalt bredband.Foto: Tre generationers datoranvändare.

Den glade pensionären är en av de lägenhetsinnehavare som nu surfar snabbare på Internet med hjälp av sin dator. Med hjälp av den läser han tidningar från olika delar av världens hörn, samlar information och e-postar vänner.

Orsaken är en typ av bredbandskoppling som Telia valt att kalla ADSL. I princip går det ut på att man utnyttjar det befintliga telenätet, vilket gör att inga nya kablar behöver dras. Allt som behövs är en dator med nätverkskort och ett höghastighetsmodem.

– Det var det som gjorde att vi valde denna lösning, säger Karl-Johan Svensson, sekreterare i Brf Mårten Persson, ett hus från 1984 på Ridhusgatan i centrala Kristianstad.

Där finns 62 lägenheter – och cirka 15 abonnenter till den nya teletjänsten.

– En annan orsak är att deras lösning kunde levereras ganska fort, säger Karl-Johan Svensson. Telia hade visserligen tidigare i fjol lovat att ”efter sommaren ska ADSL börja installeras i Kristianstad”.

Det var först strax före jul som fastigheten Mårten Persson blev inkopplad – som första fastighet i Kristianstad.

– Vi har vissa problem med leveranserna av utrustning till våra AXE-stationer, säger Rolf Åkesson från Telia.

– För i princip måste motsvarande utrustning som finns hos kunden också finnas i AXE-växeln. Sedan har det varit svårt att få fram tillräckligt många höghastighetsmodem.

Det gör att några av dem som stått länge i kö för tillgång till ADSL nu börjar knota ordentligt. Först under våren räknar Telia med att de 400 första ska vara fullt inkopplade. Men i fastigheten Mårten Persson verkar användarna vara nöjda.

–Nu när det är inkopplat och klart fungerar det bra. Bekymret nu är väl snarare att de som inte anslöt sig från början får vänta så länge på att komma med, säger Karl-Johan Svensson.

Själv använder han nätet till mycket. Via e-post håller han kontakt med vänner över hela jorden. Bankärenden sköts på ett nafs. Intresset för Märklintåg hålls levande via webben där han kan göra fynd. Hans fru letar mycket fakta kring ishockey, som deras två barn spelar. Tidningar läses online.

–Vi är väl uppe på nätet tre till fyra timmar om dagen. Vi var uppkopplade mycket tidigare också, men nu blir det ju betydligt billigare, eftersom vi kan vara surfa hur länge vi vill utan att det kostar något extra. Det är bara en fast månadsavgift.

Snabbheten och den fasta månadskostnaden uppskattas inte minst av ynglingen i gänget, Christian Lövgren, som i somras flyttade in i huset.

–Det blir mycket Napster, säger han och flinar.

Napster är ett program för att sprida musik i form av mindre filer över Internet. Surfar man med modem kan det ta en kvart att tanka hem en normal poplåt. Nu går det på dryga minuten. Även om Christian Lövgren jobbar som webbdesigner var det inte satsningen på bredband som fick honom att flytta in i fastigheten.

– Men det är klart, det är ingen nackdel ju snabbare det blir.

Och som Karl-Johan Svensson säger:

– Vårt kontrakt löper på två år. Inom den tiden har nog ADSL-tekniken byggts ut ytterligare. Om inte, kan vi lätt byta till annan teknik. Samtidigt hoppas jag att det snart blir en enhetstaxa för både fri surfning och fria telefonsamtal till en fast månadskostnad.

clifford.johansen

@kristianstadsbladet.se

Av Clifford Johansen 044-185640
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.