Annons

Första pensionärsträffen efter pandemin lockade många

Under måndagen kunde den första träffen för SPF Seniorerna Kristianstad hållas i Tivoliparken. – Det finns ett uppdämt behov av att träffas, säger föreningens ordförande Lago Wikingsson.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Kristianstad • Publicerad 7 juni 2021 • Uppdaterad 8 juni 2021
SPF hade första träffen i Tivoliparken, Lago Wikingsson är ordförande.
SPF hade första träffen i Tivoliparken, Lago Wikingsson är ordförande.Foto: Tommy Svensson

Det var ett stort gäng glada pensionärer som samlades i Tivoliparken under måndagseftermiddagen. Åtminstone jämfört med hur det har sett ut på sistone. Ändå är inte allt riktigt som vanligt ännu.

– Välkommen, utbrister pensionärsföreningen SPF Seniorerna Kristianstads ordförande Lago Wikingsson och corona-hälsar med armbågen.

Annons

Han ser ut över folksamlingen och konstaterar att det är första gången på 1,5 år som föreningens medlemmar kan träffas fysiskt.

– Det märks att det verkligen finns ett uppdämt behov av att träffas. Folk har verkligen längtat, säger Lago Wikingsson.

Och efter den långa frånvaron finns det nu mycket planerat för alla sällskapssugna pensionärer. Redan om en vecka kan de medlemmar som vill följa med på en tur till Kullabygden och senare i sommar bär det av ner till Ystad där äventyr med Wallander-tema väntar.

Anna-Carin Månsson var glad över att kunna delta i träffen tillsammans med  hunden Kvick.
Anna-Carin Månsson var glad över att kunna delta i träffen tillsammans med hunden Kvick.Foto: Tommy Svensson

– Vi har passat på att anordna lite extra resor nu i sommar eftersom det har varit omöjligt att resa alls under hela pandemin, förklarar Lago Wikingsson.

Han säger att det senaste dryga året har varit en prövningens tid för många av föreningens 600 medlemmar. För att stötta äldre som har behövt extra stöd så har föreningen försökt att hålla kontakten på andra sätt än genom att träffas fysiskt.

– Föreningen har använt både mass-sms, mass-mejl samt hemsidan och vårt nyhetsbrev för att nå ut till medlemmarna och hålla kontakten. Alla har inte digitala kanaler förstås och då har vi försökt att skicka vanliga brev också.

Med en så stor förening är det svårt att ha exakt koll på alla, säger Lago Wikingsson, men i vissa fall har man även försökt att hålla en mer personlig kontakt.

– Vi har försökt att ringa runt till de medlemmar som vi vet lever ensamma för att kolla hur de mår. Vi vill förstås inte att någon ska sitta ensam och känna sig bortglömd. Men nu kan vi äntligen träffas igen, så det känns fantastiskt, säger Lago Wikingsson.

Solen sken när SPF:s pensionärsförening i Kristianstad äntligen kunde träffas fysiskt för första gången sedan pandemin började.
Solen sken när SPF:s pensionärsförening i Kristianstad äntligen kunde träffas fysiskt för första gången sedan pandemin började.Foto: Tommy Svensson

Under träffen passade även representanter från kommunen på att berätta om vilka aktiviteter som finns tillgängliga för pensionärer, såsom exempelvis Qigong, yoga samt möjlighet att själv bli cirkelledare för den som så önskar.

Lago Wikingsson är, liksom många andra, numera fullt vaccinerad mot covid-19 och ser fram emot att kunna fortsätta att träffa andra människor igen. Även om pandemin fortfarande inte är helt över så är han nu hoppfull inför framtiden.

– Att kunna träffas igen är ljuset i tunneln för många, konstaterar han.

Michell GrönlundSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons