Försvars- flytt har försenats

Försvarets sista anläggning försvinner under året när markteleverkstaden flyttar. De anställda har dock motsatt sig flytten och några följer inte med.
Kristianstad • Publicerad 16 januari 2003
Torvald Strandlund, systemingenjör, och Per Lundström, major, ser inte direkt fram emot att deras arbetsplats ska flyttas ner i underjorden. BILDER: WILLY ALM
Torvald Strandlund, systemingenjör, och Per Lundström, major, ser inte direkt fram emot att deras arbetsplats ska flyttas ner i underjorden. BILDER: WILLY ALMFoto: 

Egentligen skulle flytten ha ägt rum nu vid årsskiftet, men den har försenats och kommer troligen inte att bli av förrän tidigast i höst. Då ska hela verksamheten och personalen på 27 personer lämna lokalerna på Ängamöllans industriområde till förmån för Förvarets gigantiska underjordsanläggning i Hästveda, där cirka 8000 kvadratmeter yta i dag står outnyttjad. Lokalerna är dock inte inflyttningsklara och i slutet av januari ska markteleverkstadens stab träffa representanter för Högkvarteret för att komma överens om vad som behöver göras innan flytten kan bli av. Att arbeta under markytan och utan dagsljus är inget som personalen ser fram emot och många får dessutom längre väg att pendla till och från jobbet. – I dag tar det mig en kvart att köra, men efter flytten kommer det att ta en och en halv timme ena vägen, säger Kent Egrenius, it-tekniker och bosatt i Åhus. Och kollegan Torvald Strandlund, systemingenjör, räknar med mellan 40 och 50 minuters körning, istället för dagens cirka tio minuter, från hemmet i Kristianstad. – Jag tycker inte om det, konstaterar han. Och enligt Krister Nilsson, SEKO, vill alla anställda egentligen stanna kvar. – Arbetsmiljön här är bättre och modernare, påpekar han. Att flytten ändå ska ske beror på besparingar inom Försvarsmakten. – Förra årsskiftet genomfördes den största omorganisationen någonsin och det innebar bland annat att samla all stöd- och försörjningsverksamhet till ett färre antal orter, berättar Per Lundström, major. I den nya organisationen döptes markteleverkstaden också om till LedTekE Götaland, som består av sex enheter med sammanlagt drygt 200 anställda i Kristianstad, Karlskrona, Halmstad, Eksjö, Skövde och Göteborg. Ledningen sitter i Kristianstad. Verksamheten går ut på att installera, modifiera och underhålla teknisk utrustning i form av till exempel datorer, radaranläggningar, radiosystem, telefoni, larmutrustning, master och antenner. – Bara för ett år sedan tillfördes vi 120 personer från förbanden, främst på it-sidan, och vi väntar fler, berättar Per Lundström. På grund av bland annat pensionsavgångar, så finns ett antal vakanta tjänster i Götaland. Det handlar om mellan 20 och 25 tjänster och till det kommer att ett par anställda har aviserat att de inte följer med från Kristianstad till Hästveda. – Det är inte svårt att få folk, men problemet är att de ska läras upp och det tar två till tre år innan en anställd kan utnyttjas fullt ut, berättar Bo Rosdahl, kapten. Peter Maunula 044-185562 peter.maunula@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.