Förvaltning får tillskott

Trots planerade besparingar räknar arbete och välfärdsförvaltningen med ett underskott på 29 miljoner kronor i år. Nu planerar kommunstyrelsen att skjuta till pengar redan i februari.
Kristianstad • Publicerad 12 januari 2012

Prognosen presenterades av arbete och välfärdsförvaltningens chef Anders Fransson på kommunstyrelsens arbetsutskott på onsdagen.

Då presenterades, och godkändes, också den långsiktiga plan för att komma tillrätta med ”rådande budgetunderskott” som kommunstyrelsen har begärt. I korta drag handlar planen om att få fler personer som lever på försörjningsstöd i arbete, praktik och utbildning, översyn av rutiner och arbetsflöden, rätt bemanning och fortsatt satsning på behandling av barn och ungdomar på hemmaplan.

Det är på områdena försörjningsstöd och placeringar av barn och ungdomar som kostnaderna har ökat kraftigast under senare år.

Fler ska ut i arbete

Under 2012 beräknas åtgärderna gällande försörjningsstödet att sänka kostnaderna med knappt 2,3 miljoner kronor. Nästa år beräknas besparingen bli 6,75 miljoner kronor. Det ska ske genom att fler personer ska ut i arbete, bland annat 100 kommunala så kallade nystartsjobb.

– Det är oerhört viktigt att kommunen tar ett ansvar genom att erbjuda våra klienter den här möjligheten, säger Anders Fransson. Det ska naturligtvis göras i samarbete med Arbetsförmedlingen, som ju ansvarar för de här frågorna.

5 000 per dygn

Placeringar av barn och ungdomar på externa institutioner kan kosta upp till 5 000 kronor per dygn. Förvaltningen har redan tidigare startat ett eget så kallat HVB-hem (hem för vård och boende) för att undvika en del av de externa kostnaderna. Nu vill förvaltningen gå vidare med åtgärder och lösningar på hemmaplan.

– Helt kommer vi inte ifrån de externa placeringarna, men det finns goda möjligheter att minska och/eller förkorta dem, säger Anders Fransson.

Om åtgärderna genomförs beräknar förvaltningen kunna dra ner placeringskostnaderna med 4,7 miljoner kronor i år, och 3,2 miljoner nästa år.

Men trots de sänkta kostnaderna beräknar förvaltningen alltså att redovisa ett underskott på 29 miljoner kronor i år.

Kommunstyrelsens ordförande Pierre Månsson (FP) säger att den summan kan komma att justeras med ett tillskott i samband med budgetuppföljningar i februari månad. Troligt är att förvaltningen då får åtminstone ytterligare 15 miljoner kronor, det vill säga samma tillskott som förra året.

– Men det kan bli mer.

INTERNAL INTERNAL
Matti Stenrosen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.