Förvaltningschef hoppar in som bibliotekschef

Försöket med delat chefskap på Stadsbiblioteket Kristianstad avbryts den 1 juni. Förvaltningschef Bengt-Åke Kjell går in tillfälligt som chef tills organisationen är utredd.
Kristianstad • Publicerad 18 maj 2007

Den 1 oktober 2004 inledder på försök projektet. Då skulle Britt-Marie Nordström och Kristina Hedberg på försök dela chefstjänsten. När försöket utvärderades i december framkom det en del kritiska synpunkter.

Personalen ansåg bland annat att det var oklart med vem som hade ansvar för vad.

– Organisationen har varit otydlig, det handlar inte om personliga motsättningar. Vi har under de här månaderna försökt redan ut hur det ska vara, säger Bengt-Åke Kjell, chef för kultur- och fritidsförvaltningen. I en tidigare organisation var det han som var chef för huvudbiblioteket. Då var kritiken att det var för långt avstånd mellan ledning och anställda. Han kommer nu att tillfälligt vara chef på nytt.

Det är de två cheferna som själva velat avbryta försöket.

Kristina Hedberg vill inte gå in på varför men är ändå övertygad om att det behövs två chefer även i en ny organisation. – Jag tror det är bra med två chefer. Det är svårt att rekrytera chefer idag, det är så stora ansvarsområden det handlar om med arbetsmiljöansvar, personalfrågor med mera. Det är många frågor att ha i luften samtidigt. Och ingen chef bör ha ansvar för mer än 15 till 20 anställda, säger hon.

På biblioteket finns det cirka 50 anställda.

Britt-Marie Nordström vill heller inte gå in på motivet till att försöket avbryts. Men hon är lika övertygad om att det behövs två chefer.

– Jag tror det är framtidens melodi, säger hon.

Britt-Marie Nordström återgår till att vara chef för biblioteket, Kristina Hedberg återgår till sin tjänst som biblioteksutvecklare.

Inga-Lill Bengtsson

044-18 55 69

ingalill.bengtsson

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.