Annons

Fossilfyndigheter från närområdet

Föreningen för amatörgeologer är Geolågerna i Kristianstad. I samband med Geologins dag bjöd de på öppet hus i Öllsjö.
Kristianstad • Publicerad 15 september 2003
En hajtand från Ignaberga är ett av fynden i närområdet. Bild: Lasse Ottosson
En hajtand från Ignaberga är ett av fynden i närområdet. Bild: Lasse OttossonFoto: 

– Vi visar bland annat vad man kan hitta i närområdet, säger Jonas Eriksson från Åhus, ordförande i föreningen och en av dagens utställare.

Han tar Ignaberga kalkbruk som exempel och pekar på fynd av musslor, bläckfisk, armfotingar, koraller och hajtänder. Öland är en annan av föreningens utflyktsmål, där en tre timmars bilfärd till de norra delarna lett till intressanta fynd, såsom av trilobiten, en utdöd djurgrupp, och bläckfiskskal, 450 miljoner år gamla.

Annons

Varför man blir geolåg och intresserad av stenar förklarar Tor-Björn Nyqvist från Olarp, mellan Linderöd och Tollarp:

– Det finns så många varianter, så mycket vackert och en hel del sällsynt. Och vi har samma drivkraft som finns hos alla samlare inom oss. Föreningen, som har ett 30-tal medlemmar, har mest riktat in sig på fossilfyndigheter, men visade också prov på exotiska fossil och en del vackra mineraler från både när och fjärran. Exempelvis hade Tord Engfors från Bäckaskog med sig amonitdelar av kritafossil från sin hemtrakt.

Under dagen kom ett 50-tal besökare till föreningslokalen på industriområdet i Öllsjö för att titta och förundras. Kanske också för att bli medlem.

Karin Hallengren

044-18 55 00

karin.hallengren@kristianstadsbladet.se

Öllsjö
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons