Annons

Fp-politiker vill behålla arvode under utlandsvistelse

Bengt Göransson (fp), andre vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden, studerar i Frankrike i tre månader och vill behålla sitt politiska arvode om 26254 kronor i månaden under tiden.
Kristianstad • Publicerad 30 september 2003

Kommunstyrelsens ordförande Helén Svensson (s) och vice ordförande Michael Anefur (kd) skriver till barn- och utbildningsnämndens ordförande Anne Krantz (s) att det är anmärkningsvärt att en årsarvoderad ledamot och andre vice ordförande avser att behålla sitt månadsarvode under tre månaders bortavaro av privata skäl. Kommunstyrelsen kommer att pröva en reducering av arvodet.

– Det är frapperande att över huvud taget tänka sig att göra så här, säger Michael Anefur. Pengarna är en bisak. Det stora problemet är att någon som är demokratiskt vald till att företräda oppositionen tror att han kan göra sitt arbete i Provence genom att vara tillgänglig en halvtimme om dagen. Att lösa sitt politiska uppdrag på distans går emot all den demokratisyn jag står för.

Annons

Särskilt bekymmersamt anser han att det är att Bengt Göransson åkt bort mitt under budgetarbetet. – Det är den tuffaste tiden i nämnderna, säger Michael Anefur. Hade någon av mina partikollegor gjort så här hade den personen inte haft något förtroende kvar hos mig. Detta bygger ytterligare på politikerföraktet hos väljarna.

Bengt Göransson nåddes av nyheten via ett telefonsamtal från sina partikollegor i går kväll.

– Det är ett fult påhopp på mig, säger han. Det kom som ett slag i ansiktet, jag är ganska ny i politiken och ovan vid den här typen av lågvattenmärke. Men jag har ett rent samvete och arbetar fullt ut för skolbarnens bästa. Jag anser mig inte ha begått något fel, men har jag det ska det självfallet rättas till. Barbro Kärrstrand (fp), oppositionsledare, är övertygad om att Bengt Göransson handlat i god tro.

– Men har han brutit mot reglementen är det allvarligt och måste naturligtvis regleras omedelbart, säger hon. Bengt Göransson har arbetat hela sommaren för att ligga i framkanten med budgeten. Ingen kan säga att han inte sköter sitt jobb. Dessutom är han bara arvoderad på 60 procent, resten av tiden kan han använda som han vill. Sker det en gång under en fyraårsperiod att man av en speciell anledning reser bort i tre månader bör det finnas utrymme för det. Göran Montan, gruppledare för moderaterna, ser brevväxlingen mellan barn- och utbildningsförvaltningen och kommunstyrelsens ledning som ett politiskt utspel från majoritetens sida för att flytta fokus från de ökade kostnaderna i den nya politiska organisationen.

– Man vill göra offentlig sak av något som kunde hanterats på ett smidigt sätt för att få väljarna att reagera negativt mot i första hand Bengt Göransson, i andra hand folkpartiet, i tredje hand oppositionen.

Åsa Pearce

044-18 55 36

asa.pearce@kristianstadsbladet.se

Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons