Annons

”Frågan om ny kommun är klar”

Informationskvällarna för allmänheten i Kristianstad och Åhus verkar sätta punkt för ärendet om huruvida Åhus ska bli en egen kommun eller inte. I alla fall för tillfället.
Kristianstad • Publicerad 3 mars 2001

I och med att utredningen är färdigställd anser kommunstyrelsens ordförande Bo Kristiansson (s) att kommunfullmäktiges uppdrag är slutfört.

–Motionen från Åhuspartiet gällde en utredning och nu är motionen besvarad. Därmed har kommunfullmäktig utfört sitt uppdrag, säger han.

Annons

Utredningen kommer säkerligen att bli föremål för diskussioner bland de olika partierna, men det lär antagligen dröja innan den blir ett ärende på den kommunala agendan igen, säger Bo Kristiansson. Som ordförande för kommunens beredande organ, kommunstyrelsens arbetsutskott, har han rätt att sätta dagordningen. Såvida inte andra ledamöter i arbetsutskottet väcker frågan.

En del av partiernas gruppledare vill se en folkomröstning eller opinionsundersökning för att utröna folkviljan. Åke Hultqvist vill att en folkomröstning ska komma till stånd så snart som möjligt, allra helst till sommaren för att ärendet ska kunna behandlas före årets slut och att Åhus därmed ska kunna bli en egen kommun redan i januari 2003.

Bo Kristiansson, som säger att kommunstyrelsens arbetsutskott äger ärendet, bedömer Hultqvists planer som orealistiska.

–Erfarenheten är inte god av folkomröstningar i mellanvalsperioder. Dels är det för kort tid tills dess, och dels säger erfarenheten att folk inte går och röstar om det inte är något annat val samtidigt, säger ha

marcus.haraldsson

@kristianstadsbladet.se

Av Marus Haraldsson 044-18 56 13
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons