Framtida infrastruktur stod i fokus

Nordöstra Skåne är i akut behov av en utbyggd infrastruktur. Det var den genomgående åsikten när näringsliv i går kväll mötte politikerna för att diskutera tåg, flyg och E22:an.
Kristianstad • Publicerad 5 mars 2008
Jerker Swanstein svarade på frågor om infrastruktur. Bild: Willy Alm
Jerker Swanstein svarade på frågor om infrastruktur. Bild: Willy AlmFoto: 
Jerker Swanstein och Göran Svärd (i bakgrunden) deltog i infrastrukturkväll på Krinova. Bild: Willy Alm
Jerker Swanstein och Göran Svärd (i bakgrunden) deltog i infrastrukturkväll på Krinova. Bild: Willy AlmFoto: 

- Det är en ytterst angelägen fråga i den här delen av Skåne. Tanken är att ventilera och se vad som förenar oss, företagare och politiker, både i prioriteringsgrad och intresse och vad vi kan driva gemensamt, säger Göran Nilsson, verksamhetsledare i Kristianstad Företagsgrupp som arrangerade gårdagens infrastrukturkväll på Krinova.

Representanter från västra Blekinge och södra Småland fanns också på plats.

Göran Svärd som utreder Pågatåg Nordost 2009 åt kommunerna påtalade vikten av att utvidgningen av Pågatågsnätet verkligen kommer till skott inom en snar framtid.

- Ett tågstopp i ett samhälle stärker framtidstron och utvecklingen.

Arbetet med utvidgningen av Pågatågen går ut på att utnyttja de banor som redan finns. Bakom förslaget står nio kommuner och ett tjugotal företagsorganisationer i nordöstra Skåne, Blekinge och Småland.

- Infrastrukturen finns redan, järnvägen är bra, kapaciteten räcker och intresse finns från kommunerna att medfinansiera. Det som ska till är ett viljeuttryck från regionstyrelsen, säger Göran Svärd.

Både från Markaryd och Osby lät man i går meddela att kommunerna är villiga att bidra ekonomiskt till de åtgärder som krävs inom deras område.

Regionstyrelsens ordförande Jerker Swanstein (m) var på plats. Han var lätt svävande i sitt svar på frågan om det inte var dags att starta Pågatåg Nordost när alla bitar nu tycks vara på plats. - Att fullständigt genomföra det i morgon är inte möjligt.

Timothy Ayris, vd på Kristianstads Airport som just nu befinner sig i en pågående rättegång med Skyways, deltog också och gav en bild av flygplatsen där det stora problemet är flygbolag som kommer, men aldrig stannar.

Tomas Theander på Kristianstads kommun redovisade hur arbetet med utbyggnaden av E22:an fortskrider.

Där väntar man just nu på en klarsignal från regeringen när det gäller nybyggnadssträckan mellan Linderöd och Vä.

Karolina Alfredsson

044-18 55 69

karolina.alfredsson@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.