Framtidens lantbrukare känner oro

Framtidens lantbrukare, eleverna på naturvårdsprogrammet i Önnestad, tror att debatten om djurhållning och galna ko-sjukan, BSE, kan ge en negativ effekt på den generella nötkonsumtionen. Men, menar de, nu gäller det att marknadsföra det svenska köttet. För det är deras egen framtid som står på spel.
Kristianstad • Publicerad 12 januari 2001
Känner viss oro. Eleverna i årskurs två på naturvårdsprogrammet känner viss oro för debatten kring djurhållningen. Det är deras egen framtid som påverkas. Bild: TOMMY SVENSSON
Känner viss oro. Eleverna i årskurs två på naturvårdsprogrammet känner viss oro för debatten kring djurhållningen. Det är deras egen framtid som påverkas. Bild: TOMMY SVENSSONFoto: 

Eleverna, ett tiotal pojkar och en flicka i årskurs två på naturvårdsprogrammet, har precis som de flesta upprörts av varningssignalerna om BSE och bilderna på djurmisshandeln i Belgien. Ungdomarna är inte särskilt oroliga för att något liknande ska hända i Sverige men de känner oro inför sin egen framtid.

De menar att hela deras yrkeskår framställs som djurmisshandlare och dåliga lantbrukare.

–Det är orättvist mot alla andra, säger Johan Berntsson och menar att de flesta faktiskt sköter sig bra i lantbruket. –Det är ju inte så i Sverige. Vi är kända för att ha bra kvalité på köttet och en god djurhållning, säger Mattias Dahlström. Det finns ju alltid konstiga typer men de är inte många.

Klasskamraten Oskar Jönsson tycker att nu måste den svenska köttindustrin passa på att satsa ute i Europa. Visa att det svenska köttet håller god kvalité.

–Kanske genom nya produkter och varunamn, säger han.

–Alla svenska nötdjur borde kontrolleras så att vi kan bevisa att det inte finns BSE i Sverige, säger Mattias Dahlström. Han menar att det ligger ett stort ansvar på slakterierna.

Att de är ärliga med sina produkter så att konsumenten kan lita på att det verkligen är svenskt kött i förpackningarna.

–De borde vara mera öppna och visa in i slakterierna så att ingen tror att de har något att dölja, säger Kristoffer Nilsson.

Madeleine Andersson tror på de mindre slakterierna i framtiden. Slakterier som lyckas skapa en personligare kontakt med konsumenterna och som bygger upp ett förtroende både för god kvalité och god djurhållning. Hon och hennes kamrater kan inte förstå de hemska bilderna från Belgien. De ser ingen anledning till misshandeln.

–De går ju inte snabbare för att man boxar på dem utan tvärtom, säger Henrik Malm Möller.

–Dessutom, rent ekonomiskt, mister man på dåligt skötta djur, säger Ola Persson.

Eleverna tror att framtidens lantbrukare måste satsa på bra djurhållning och olika nischer, till exempel ekologisk odling. Det svenska lantbruket måste vinna en större marknad och våga satsa trots ständigt återkommande orosmoln.

–Man får ju välja mellan att satsa eller lägga ner, säger Henrik Malm Möller.

terese.cristiansson

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.