Annons

Från en liten verkstad till ledande i världen –Färlövsbor tog del av Aldes historia

Under onsdagskvällen gick Färlövsborna man ur huse för att besöka det flera tycker är ortens företag nummer ett, Alde. Det blev en kväll med mycket värme och många minnen från förr.
Färlöv • Publicerad 24 april 2018
Nöjda Färlövsbor tackar Alde och Faerelde kulturförening för en lyckad kväll.
Nöjda Färlövsbor tackar Alde och Faerelde kulturförening för en lyckad kväll.Foto: Inger Sundström

Besöket föranleddes av en fråga från Faerelde kulturförening som ville ha en föreläsning om företaget för sina medlemmar. Eftersom Alde gärna tar emot besökare så välkomnades föreningen till att göra ett besök under en kväll.

”Alde sätter Färlöv på kartan”, så presenterades programpunkten och sjuttio medlemmar anmälde sig.

Annons

- Det är ett fantastiskt företag här ute på landet. Väldigt roligt att komma innanför dörrarna, man kör ju ofta här förbi, tycker makarna Gunvor och Thor Högstedt.

Kvällen började med en presentation av företaget som grundandes 1949. Det är det enda företaget i Europa som producerar värmesystem med vattenburen värme till husvagnar och husbilar.

Kerstin Sjögren Fleischer från Faerelde kulturförening delade med sig av sina egna minnen från Alde Rask och hans familj och hur det hela började en gång i tiden genom Aldes uppfinningsrikedom och entreprenörsanda.

Efteråt hördes spontana minnen och berättelser från deltagare som vuxit upp i byn och varit med om hur det såg när det bara stod en verkstad och ett litet kontor på platsen. Färlövsbon Sven-Erik Sjögren har jobbat på företaget hela sitt liv.

- Jag började när jag var sexton och blev kvar ända tills pensionen, berättar han. Då var jag med om att starta pensionärsklubben Alde Goldies. Jag har varit med i både med- och motgångar och är alltid välkommen att hälsa på.

Inger Sundström
Kristianstadsbladet driver ett leaderprojekt som återknyter till en gammal tidningstradition. Artiklarna är antingen skrivna av lokalkorrar eller baseras på tips från korrenätverket. Vi utgår från Tollarp, Arkelstorp, Fjälkinge, Degeberga och Önnestad, samt områdena kring dessa orter.
Annons
Annons
Annons
Annons