Från linberedning till qigong

Kristianstad • Publicerad 30 augusti 2004

Långlördagsflanörerna fick smakprov både på linberedning och gympa i lördags. På Västra Storgatan visade föreningen Skånelin hur linhalmen förvandlas till mjukaste lingarn.

– Jag är arkeolog och väldigt intresserad av allt gammalt. Att lära mig det här hjälper mig att förstå alla steg och det har jag nytta av när jag hittar lämningar och föremål, förklarar Petra Lundström och drar linet genom den finaste kardan.

Innan dess har Harriet Bengtsson bråkat linhalmen, det vill säga bankat den, för att få fram fibrerna och sedan skäktat linet, för att få bort det hårdare skalet. Hon har lärt sig linberedning för att hon tycker att det är roligt med hantverk.

– Jag dansar folkdans och har en plan att göra en egen folkdräkt från början till slut. Linet gör man särken av, säger hon.

Under dagen kom många intresserade för att lära sig mer.

– Många minns hur det var. Andra säger jaså, använder man grejorna till det, berättar Karin Persson.

På Lilla Torg flockades många kring tjejerna från Friskis och Svettis. På en kvart fick publiken ett koncentrat av boxning, step, aerobics och qigong.

– Vi vill visa att Friskis och Svettis är detta också, inte bara medelpass, säger Joanna Lundsmark.

Ingela Rutberg

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.