Annons

Franska studenter befarar ökade klyftor

Är man ung miljöstuderande gläds man inte åt valet av ny fransk president. Sarkozy prioriterar inte miljöfrågor, säger besvikna Royalanhängare.
Kristianstad • Publicerad 9 maj 2007
Laetitia Divanach, Francois-Marie Chambon och Joachim Audet är besvikna och tror att Sarkozys politik kommer att öka klyftorna i Frankrike.BILD: WILLY ALMFoto: 

Laetitia Divanach, Francois-Marie Chambon och Joachim Audet studerar miljö på Högskolan Kristianstad. De röstade i franska presidentvalet, på socialisternas Ségolène Royal, och är inte nöjda med valresultatet. De ville ha Royal av sociala och miljömässiga skäl, också ur demokratisk synvinkel.

– Sarkozy vill att fransmännen ska arbeta fler timmar, är man vänsterväljare vill man dela på jobben, säger Laetitia Divanach.

Annons

Valanalyser berättar att Ségolène Royal hade sitt stöd just bland yngre och offentliganställda, Sarkozy sina väljare bland äldre och privatanställda.

– Jag tror han vann på sin politik om säkerhet på gatorna och fler poliser, säger Francois-Marie Chambon.

Joachim Audet håller med, och säger att de fransmän som redan tjänar pengar vill tjäna mer. Att Sarkozy vill ta bort arvsskatten är bara ett exempel på att klass-klyftorna kommer att öka.

– Det gynnar de redan rika, säger han.

Studenterna befarar ett mer kontrollerat och ojämlikt samhälle. Poliser på gatorna är inte lösningen, förtryck föder mer våld, säger Laetitia Divanach. Att valdeltagandet blev högt ser de som en konsekvens av ett tydligt vänster-högerval.

– Det tycker folk är lättare att ta ställning till, säger Laetitia Divanach.

Nyvalda Nicolas Sarkozy har parlamentsvalet 10 och 17 juni att också vinna. De franska väljarna tippas ge sin president parlamentsmajoritet.

Då kan Sarkozy driva igenom kontrollerad invandring, sänkt arbetslöshet, sänkta skatter, halvering av antalet statsanställda och ökad köpkraft, som han gick till val på.

– Jag tror att högern vinner i parlamentet, folk ändrar inte åsikt på en månad, säger Francois-Marie Chambon.

Birgitta Mattisson

Annons

044-18 55 37

birgitta.mattisson

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons