Annons

Friskolor kan bli dyra för kommunen

Kommunens kostnader för friskolor kan bli flera miljoner kronor högre än vad barn- och utbildningsförvaltningen beräknat. En dom i kammarrätten ger friskolorna rätt att få ersättning för sina faktiska kostnader för lokaler, medan kommunen hittills räknat på ett genomsnitt.
Kristianstad • Publicerad 28 september 2001

Kammarrättsdomen, som gäller Botkyrka kommun, slår fast att friskolan där ska behandlas på samma sätt som de kommunala skolorna. Något som innebär att friskolan ska få bidrag för de faktiska lokalkostnader som friskolan har, inte enligt ett schablonbelopp som kommunen föreslagit. I Kristianstad föreslog barn- och utbildningsförvaltningen i våras att de många friskolor som nu etableras i kommunen ska få 6000 kronor per elev och år i ersättning för lokalerna. Summan kom man fram till genom att dela kommunens kostnader för de egna lokalerna med antalet elever. Det är också den summan förvaltningen använt när den räknat ut hur vad friskolorna beräknas kosta kommunen de kommande åren. Kommunens första friskola, Axonaskolan i Tollarp, får bidrag enligt den principen. Nämnden ville dock vara mer flexibel och beslöt istället att samtal skulle föras med varje enskild friskola inför start. – Tanken var att om friskolan har högre lokalkostnader per elev än kommunen, så skulle den få ersättning för det. Samma skulle gälla om friskolans lokaler var billigare än kommunens genomsnitt, förklarar Hans Thorsson, ekonomichef på barn- och utbildningsförvaltningen. Frågan är dock hur flexibel kommunen kan vara. Det vill tjänstemännen ha svar på när Montessorifriskolan på Östra Kasernområdet nu ansökt om bidrag. Årskostnaden för de lokalerna beräknas bli på 13000 kronor per elev och år, det vill säga mer än dubbelt så hög som kommunens genomsnitt. Om fler friskolor kommer upp i de kostnaderna, och kommunen ger bidrag därefter, innebär det att beräkningen att friskolorna kostar kommunen sex miljoner kronor nästa år spricker. – Det kan röra sig om flera miljoner kronor mer, bekräftar Hans Thorsson. I ett förslag till barn- och utbildningsnämnden har Hans Thorsson och utbildningschef Sverker Hagman skissat på fyra möjliga vägar att gå för att hantera frågan framöver. Antingen kan man erbjuda friskolorna kommunala lokaler och på så vis undvika både ökade kostnader och dubbla sådana, eller ändra i kommunens internhyresprinciper. Kommunen kan också, som nämnden föreslog, erbjuda friskolorna bidrag efter förhandling och nämndsbeslut, på samma sätt som de kommunala skolorna. Det sista, och det mest troliga efter kammarrättens dom, är att friskolorna helt enkelt får bidrag enligt de kostnader de faktiskt har för lokalerna. – Kammarrättens dom kan vara prejudicerande, men det vet vi inte förrän nästa ärende drivs så långt, säger Hans Thorsson. Beslut fattas av barn- och utbildningsnämnden på tisdag. matti.stenrosen @kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons