Frisören och pastorn är en och samma person

Går man till salong Hår Design och blir klippt heter frisören: Sven-Ove Svensson.Går man till Betelkyrkan och lyssnar på en predikan heter pastorn: Sven-Ove Svensson.
Kristianstad • Publicerad 26 maj 2003
För frisören Sven-Ove Svensson är håret huvudsaken. Med van och säker hand ger han kunden Lena Berglund en kortare och vårfräsch frisyr, färgad i red velvet.Bilder: Tommy Svensson
För frisören Sven-Ove Svensson är håret huvudsaken. Med van och säker hand ger han kunden Lena Berglund en kortare och vårfräsch frisyr, färgad i red velvet.Bilder: Tommy SvenssonFoto: 
För pastorn Sven-Ove Svensson är det viktigt med teologi (vetenskapen om kristen religion) och själavård.
För pastorn Sven-Ove Svensson är det viktigt med teologi (vetenskapen om kristen religion) och själavård.Foto: 

I Höör är frisören och pastorn en och samma person.

– Visst, en lite annorlunda kombination, säger han samtidigt som han med van och säker hand klipper en kund i salongen i stationshuset på Järnvägsgatan.

– Men en kombination som passar mig alldeles utmärkt. För en del Kristianstadsbor är Sven-Ove Svensson ett välbekant ansikte. Det var på salong Skägg och Lockar som karriären som frisör inleddes och han stannade där i 13 år.

– Jag gick första året på Frisörskolan i Malmö, när Lasse (Berg) ringde och ville ha tag på en elev. Budet gick till mig och jag hamnade rätt.

Under de åren han var där ökade antalet frisörer på Skägg och Lockar från fem till 18. Sven-Ove fick vara med om en lärorik tid, gick på mycket utbildningar och byggde upp en egen kundkrets.

Men samtidigt mognade tankarna på att läsa teologi fram inom honom. Ett tag arbetade han deltid som frisör för att kunna vara ungdomsledare i Vinslövs missionskyrka.

– Jag var bland annat med och startade fritidsgård i Vinslöv 1993, berättar han.

Året därpå kom han in på Teologiska högskolan i Stockholm. Och sagt och gjort. Sven-Ove sade upp sig från salongen i Kristianstad, packade och flyttade till huvudstaden, där fem års heltidsstudier väntade.

– Men jag jobbade halvtid som frisör på Lidingö samtidigt, säger han. Ville hålla yrket vid liv, helt enkelt. Första tjänsten som pastor fick han i Ludvika, i Dalarna. En missionskyrka/baptistkyrka med 150 medlemmar blev hans hemvist under tre år. Även då arbetade han som frisör.

– Det var när barnen kom – tvillingarna Emma och Linn – som jag och Eva började längta hemåt, säger Sven-Ove, som är född och uppväxt i Sösdala. För ett och ett halvt år sedan blev en pastorstjänst ledig i Höör och Sven-Ove sökte. Han fick den på 60 procent och delar uppdraget med Jan-Åke Martinsson, som kombinerar sin pastorsroll med att köra buss.

– Med noggrann planering så går det, säger Sven-Ove.

Han har gångavstånd mellan bostad, salong och kyrka. Det är mycket att göra i salongen och han driver eget sedan ett halvår tillbaka. Det är mycket att göra i kyrkan med stor verksamhet, barnmusik och kvinnofrukostar.

– Alla frisörer har samtal med människor, är något av kuratorer, säger Sven-Ove. Frisörer blir goda människokännare, menar han och beskriver det som ett människovårdande yrke. Det är också kreativt med mycket kurser och det gäller att hänga med i mode och trender.

De människovårdande egenskaperna har han även nytta av i rollen som pastor.

– Den teologiska utbildningen var mycket intressant och ger mig möjlighet att utvecklas intellektuellt, säger han.

Och för att inte förspilla någon tid så har pastorn för tillfället också hand om en konfirmandgrupp med 20 ungdomar i Sösdala.

– Det är lugnt, säger han. De fattades en pastor och det är roligt att kunna hjälpa till.

Karin Hallengren

044-289130

karin.hallengren@kristianstadsbladet.se

Höör
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.