Annons

Fritidsgårdsforum får 230000 kronor i tillägg

Kristianstad • Publicerad 4 september 2003

Hotet mot Fritidsgårdsforum tycks vara avvärjt. I går beslöt kommunstyrelsens arbetsutskott att ge organisationen 230000 kronor i tilläggsanslag för i år.

– Det var trevligt, kommenterar Fritidsgårdsforums ordförande Lennart Smidfelt, som dock inte vill säga att han är nöjd.

Annons

– Det är fel uttryck, eftersom verksamheten för ungdomar i kommunen behöver ökas. Samtidigt är det svåra ekonomiska tider, och då får vi acceptera de politiska besluten. Fritidsgårdsforum, som är en ideell paraplyorganisation för de nio fritidsgårdarna i kommunen, sa i våras upp avtalet med kommunen. Orsaken var att man inte ansåg sig kunna klara verksamheten med det anslag som organisationen fått. Exempelvis har Fritidsgårdsforum inte kompenserats för löneökningar och andra höjda kostnader sedan organisationen bildades år 2000.

Enligt Fritidsgårdsforum krävs ytterligare 400000 kronor i år om det inte ska bli tal om nedskärningar eller nedläggning av en fritidsgård. En utredning som kultur- och fritidschefen Bengt-Åke Kjell gjorde gick på organisationens linje.

Men politikerna i kultur- och fritidsnämnden ansåg att 230000 kronor fick räcka. Det innebar att nämndens gick fram till kommunstyrelsen med en begäran om tilläggsanslag. Svaret är alltså ja.

Oppositionen i arbetsutskottet, moderaterna, folkpartiet och centern, ville gå ännu längre och ge Fritidsgårdsforum de begärda 400000 kronorna.

– Det finns flera skäl till det, förklarar Barbro Kärrstrand (fp), kommunstyrelsens andre vice ordförande. Dels satsar Kristianstad minst pengar på fritidsgårdarna i förhållande till våra jämförelsekommuner, dels är Kristianstad en stor kommun till ytan. Det behövs fritidsgårdar ute på de olika orterna. Dessutom har fritidsgårdarna en förebyggande verksamhet för att hindra att ungdomar faller utanför ramarna.

Kommunstyrelsens andre vice ordförande, Michael Anefur (kd), håller med om fritidsgårdarnas viktiga betydelse.

– Men vi tycker att det är viktigt att kompensera fritidsgårdarna för löneökningarna nu. Utökning av verksamheten ska ske genom det vanliga budgetarbetet, säger han. Lennart Smidfelt räknar med att ett nytt avtal med kommunen tecknas när kommunstyrelsen väl fattat det slutgiltiga beslutet.

– Men det kommer inte att se likadant ut som det vi sa upp, säger han. Då får vi också ta i beaktande hur det ser ut nästa år.

Matti Stenrosen

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons