Fritt val först inom hemtjänsten

Fritt val går in i fas två. Lagom till den 1 november nästa år ska kommunens pensionärer inom hemtjänsten fritt få välja vårdgivare.
Kristianstad • Publicerad 8 december 2007

I dag kan Kristianstads pensionärer som har hjälp från omsorgen välja mellan vissa vårdalternativ. de kan välja mellan maträtter och i viss mån hur de vill bo. Men de kan inte välja vem som utför vårdinsatserna, det finns bara kommunen. Den politiska majoriteten har nu öppnat för privata entreprenörer, i ett första steg inom hemtjänsten.

Vid omsorgsnämndens möte i veckan togs ett antal kriterier fram som ska gälla dessa företag, eller personalkooperativ.

Bland annat ska företagen certifieras för att få arbeta inom "Fritt val". De får tillhandahålla tilläggstjänster som fönsterputsning och gräsklippning, men kommunen ska ha fortsatt ansvar för insatser nattetid. "Fritt Val" ska i alla avseenden präglas av god kvalitet.

– Mer detaljerade kriterier kommer att tas fram innan sommaren, Jag är en otålig man, men har förstått att det här inte ska rusas igenom, säger omsorgsnämndens ordförande Bo Silverbern (m).

I vår ska ett gäng utredningar göras för att få ordning på organisation, avgifter och konsekvenser av "Fritt val". Under sommaren väntas de nya aktörerna anmäla sitt intresse och från och med november kommer äldre inom hemtjänsten att få välja vem som ska utföra vården.

Socialdemokraterna ställer sig inte bakom beslutet. Nämndens vice ordförande Marianne Svensson konstaterar att det finns en ideologisk skillnad i synsätt.

– Vi anser att välfärden, som betalas av våra skattepengar ska utföras i offentlig verksamhet. Med insyn och meddelarskydd för personalen.

Åsa Carlsson

044-18 55 62

asa.carlsson@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.