1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Fritzon (S) har kvar avgångsersättning några månader som EU-parlamentariker

Heléne Fritzon (S), Degebergabon som är Socialdemokraternas toppnamn i EU, har kvar sitt ersättningsarvode från sin tidigare ministerpost några månader in i arbetet som EU-parlamentariker.
Heléne Fritzon tillträder som EU-parlamentariker i höst.
Foto: Anders Wiklund/TT

Heléne Fritzon (S) gick från att vara kommunalråd i Kristianstad till att bli migrationsminister och biträdande justitieminister i juni 2017. Ett och ett halvt år senare, i januari 2019, avgick hon som minister för att bli Socialdemokraternas toppkandidat i valet till Europaparlamentet.

När hon avgick som minister ansökte hon om och fick ett ersättningsarvode motsvarande en statsrådslön på 136000 kronor, enligt tidningen Kvällsposten. Hon fick behålla ministerlönen under ett år och när hon nu tar plats i EU-parlamentet finns arvodet kvar.

Som EU-parlamentariker får hon enligt Kvällsposten 94000 kronor i månaden och enligt reglerna dras en ny lön från avgångsersättningen. Det innebär att Heléne Fritzon får 42000 kronor i månaden av avgångsersättningen under de månader från det hon tillträder i EU-parlamentet i september i år fram till januari 2020, då avgångsersättningen upphör.

Enligt Kvällsposten får Fritzon som EU-parlamentariker också ett traktamente utöver månadslönen för varje dag hon deltar i parlamentsarbetet i Bryssel eller Strasbourg. Det ligger på runt 3 400 kronor per dag. Hur stor ersättningen blir beror på antalet dagar ledamöterna skriver in sig i parlamentet, tio dagar ger 34 000 kronor.

I nuläget är det, enligt Kvällsposten, oklart om traktamentet kommer att räknas som ersättning och räknas av mot avgångsarvodet.

”Vad jag känner till har ingen tidigare gått från statsråd med ersättningsarvode till att bli EU-parlamentariker, så det är en helt ny situation för oss att ta ställning till”, säger Cecilia Bohlin, sekreterare vid Statsrådsarvodesnämnden som administrerar avgångsersättningarna, till Kvällsposten.

Så här kommenterar Heléne Fritzon till Kvällsposten angående uppgifterna som redovisas.

”Ersättningen är till för att täcka omställningar och övergångar, men också för att täcka vad uppdraget man har haft har inneburit. Jag fick på kort tid flytta till Stockholm för uppdrag och ska nu göra ytterligare en omställning”.

Även förre landsbygdsministern Sven-Erik Bucht, S, ministern för högre utbildning och forskning, Helene Hellmark Knutsson, S, och miljöminister Karolina Skog, MP, ansökte om avgångsersättning då regeringen ombildades runt årsskiftet och samtliga beviljades ersättningen.

Till Kristianstadsbladet kommenterar Heléne Fritzon följande:

”Jag följer, i likhet med andra före detta ministrar, gällande regelverk för avgångsersättning för statsråd”.

”Statsrådsarvodesnämnden kommer att fatta beslut om hur stor avräkningen ska bli i förhållande till arvodet som EU-parlamentariker”.

”Jag kommer inte, till skillnad från ex vis Alice Bah Kuhnke som jag jämförs med i artikeln (se Kvällspostens artikel), att vara folkbokförd i Belgien utan fortsatt vara skriven i Degeberga i Sverige och därmed betala skatt i Sverige.”

Läs mer

Nya badhuset på Näsby

Badhusbygget på Näsby – så går det

”Det är en löpande räkning som pågår under projektets gång.”

Kristianstad

Man ska medvetet ha kört på sitt offer – åtalas för mordförsök

Ett av offren fick allvarliga frakturer och riskerade att dö när han klämdes fast mellan två bilar.

Jourhavande reporter

Bengt G: "Mitt barnbarn har visat mig Spåttify via datan”

Musikutbudet på radion är en källa till evig debatt.

Nyheter

Skåne: Man hittad död – försvann efter en simtur

Hittades efter nästan två veckor.

BILDEXTRA

Det gamla hotellet ska bli deras drömhus – ”Folk går förbi här och tittar”

”Jag har velat ha det hela livet, jag såg ju att det bara stod och förföll”.

Bostad

Hotellägaren bor på 450 kvadratmeter

”Många tror det är en gammal skola”