GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Fritzon toppar S lista i EU-valet

Heléne Fritzon, nu migrationsminister, blir Socialdemokraternas toppkandidat i valet till EU-parlamentet i maj och lämnar regeringen på måndag.
– Jag är oerhört stolt och glad, säger Fritzon om att partistyrelsen ger henne rollen som förstanamn.
Politik • Publicerad 17 januari 2019 • Uppdaterad 17 januari 2019
Arkivbild.
Arkivbild.
Foto: Tommy Svensson

Fritzon har suttit i regeringen sedan 2017, som biträdande justitieminister och migrationsminister. Hon lämnar den posten när den nya Löfvenregeringen, om allt går som planerat, tillträder på måndag. Fritzon har också suttit 12 år i partiets verkställande utskott och har 25 års erfarenhet som kommunalråd i Skåne och vill bland annat driva på för ett ökat valdeltagande.

– I Sverige har vi ett högt valdeltagande i de allmänna valen och det är en utmaning att öka valdeltagandet även i EU-valet, men jag tror att det finns ett stort intresse för politiken efter den här tiden som varit. Jag tror också att intresset för EU-valet kan öka på grund av hotet från högerkrafterna och Brexit. Frågan är vilket Europa vi ska ha och jag har sagt att Europa behöver Sverige och Sverige behöver Europa.

Hon uppger på torsdagens pressträff att frågan om hon ville kandidera ställdes direkt efter valet i höstas och att hon omgående tackade ja till erbjudandet. Fritzon slutar därmed som biträdande justitieminister och migrationsminister.

– Jag vill lyfta EU-politiken på många plan, för jag vet att den är otroligt viktig för varje svensk, säger Fritzon på pressträffen.

Förutom hotet från högerkrafterna ser hon en ”väl fungerande arbetsmarknad med schyssta villkor och löner” samt miljö- och klimatpolitiken som några av de viktigaste EU-frågorna.

Kommer du att flytta från Degeberga nu?

– Uppdraget fungerar så att man har basen i sitt land och jag kommer att bedriva valrörelse och valkampanj i Sverige. Sedan deltar man på alla möten i Bryssel och Strasbourg, så i den meningen blir det samma som jag haft det nu – att jag bor i Skåne och arbetspendlar.

För ett par år ville du varva ner, nu växlar du väl upp istället?

– Haha, ja, det har inte blivit så ännu och nu går jag in i detta med full energi.

Saknar du lokalpolitiken i Kristianstad?

– Det gör jag ibland, mitt hjärta har alltid funnits där. Den är en erfarenhet och nu har jag erfarenhet av både lokalpolitiken och den nationella politiken. Det tar jag med mig i EU-arbetet.

Socialdemokraterna har för närvarande fem mandat i EU-parlamentet. Av de fem som sitter som ledamöter nu har Marita Ulvskog, Olle Ludvigsson och Anna Hedh sagt att de lämnar och inte ställer upp för en ny period. Däremot vill Jytte Guteland och Aleksander Gabelic fortsätta.

Om några veckor, i februari, avser Socialdemokraterna att presentera de övriga namnen på listan i valet till EU-parlamentet, som hålls den 26 maj.

TT
Peter MaunulaSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.