Annons

FUB kräver bostäder

Frustrerade föräldrar kräver bostäder till sina utvecklingsstörda ungdomar. I går ställde de politiker och tjänstemän till svars.
Kristianstad • Publicerad 21 januari 2009
Marie Gustafsson, chef för handikappenheten, fick många frågor från föräldrar som önskar bostäder till sina ungdomar. Bild: BOSSE NILSSON
Marie Gustafsson, chef för handikappenheten, fick många frågor från föräldrar som önskar bostäder till sina ungdomar. Bild: BOSSE NILSSONFoto: 

Vid halvårsskiftet i fjol blev kommunerna skyldiga att redovisa till Länsstyrelsen beslut enligt LSS som inte verkställs inom tre månader. I september anmälde kommunen fem fall där funktionshindrade inte fått bostad tre månader efter beslut.

Tre månader senare i december var sju personer utan bostad trots att tre månader gått sedan beslutet fattats. Fler av dem är ungdomar i 20-årsåldern. Situationen frustrerar föräldrarna i FUB. I går kväll bjöd de in ansvariga politiker och tjänstemän för att få svar på varför bostäderna dröjer.

Annons

– Vi ha svårt att förstå varför planeringen för våra ungdomar inte varit bättre. Det kan ju inte vara någon överraskning att de nått en ålder då de vill flytta hemifrån. Utvecklingsstörda har de ju varit sedan födseln, säger Margareta Rasmusson.

Bo Silverbern (m), ordförande i omsorgsnämnden, säger att nämnden försökt få bostadsbolagen att bygga nya gruppboenden och servicelägenheter, men att dessa svarat att det skulle bli för dyrt.

– Vi har varit i kontakt med HSB och ABK, men de har bestämt att inte bygga eftersom nybyggda lägenheter runt gruppbostäderna skulle bli för dyra, säger han.

Föräldrarna uttrycker sin frustration över att ungdomarna får olika beslut och att erbjudande om bostad dröjer längre än tre månader.

– Våra ungdomar har samma behov av att flytta hemifrån som andra ungdomar utan handikapp säger de.

Marie Gustafsson, chef för handikappenheten, ser tre månader som en riktlinje för att beslut om bostad ska verkställas.

– Vi utgår från tre månader, men det kan ta längre tid eftersom ungdomarna ibland tackar nej till ett erbjudande om bostad. Det är en trygghet för er som föräldrar så ni kan vara med och påverka i en dialog, säger hon.– Oron är kvar eftersom vi fick besked att tolv beslut är fattade och till det kommer ytterligare åtta som behöver bostad under året. Var ska de komma ifrån? säger Agneta Karlsson.

Åsa Pearce 044-185580
Åsa Pearce
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons