Annons

Fukt på förskola

Företagshälsovården misstänker fuktskador i Snapphanens förskola i centrala Kristianstad. Det finns risk för barnens och personalens hälsa. Därför förordar de nu en undersökning av lokalerna. Men problemen med läckande tak har varit kända länge. – Det här är ingen nyhet, konstaterar Kerstin Jansson som är förälder till ett av barnen på förskolan. Enhetschef Ann-Charlott Grahn menar att underhållet av fastigheten varit dåligt från fastighetsägarens sida.
Kristianstad • Publicerad 21 september 2001

Redan för ett år sedan fick Kerstin Jansson höra talas om läckande tak på Snapphanens förskola. Det pratades om att personalen fick ställa ut hinkar på olika ställen i lokalerna när det regnade.

I fredags fick hon och alla andra föräldrar en informationslapp av personalen på förskolan. Där stod att det eventuellt kan finnas fukt- och mögelskador i lokalerna och att en undersökning av saken skall sättas igång.

Annons

– Nu skall det här undersökas och fastighetsägaren Regionfastigheter har 14 dagar på sig att göra det, säger rektorn och enhetschefen Ann-Charlott Grahn. På lappen som Kerstin Jansson fick stod det också att kommunen sagt upp hyreskontraktet från och med den förste juli nästa år. Torsten Jeppsson - biträdande chef på barn- och utbildningsförvaltningen - säger att kontraktet inte kommer att förnyas.

– Vi kommer att lämna Snapphanens lokaler helt nästa sommar, säger han.

Tidigare har det varit problem med ventilation och värmereglering, berättar Ann-Charlott Grahn. Taket har också lagats i olika omgångar. Det har lagats efterhand som problemen uppstått. – Det är resultatet av eftersatt underhåll, säger Ann-Charlott Grahn.

Av ett utlåtande från Företagshälsan framgår att det är personalen som slagit larm om läckagen. Personalen tog upp problem med dålig lukt och luft, samt misstänkta hälsoeffekter av detta.

Efter en inspektion den 14 september konstaterades läckage i samband med den senaste tidens regnande. Det framkom även att det vid åtminstone ett par tidigare tillfällen förekommit läckage från tak och längs vissa vattenledningar.

I samma skrivelse från Företagshälsan påpekas det faktum att fuktskador i byggnader kan orsaka astma, samt luftvägs- och ögonirritation. Anne Dicksson och Lena Wagner jobbar på avdelningen Rödmyran. De har inte känt av några problem med exempelvis luftrören, men de har hört att kollegor har klagat på irritation i luftvägarna. Om det beror på fuktskadorna kan de inte säga. Det kan lika gärna vara infektioner som de smittats av. På en förskola finns det gott om infektioner, betonar Anne Dicksson och Lena Wagner.

Ann-Charlott Grahn bekräftar att det framkommit en del klagomål om luftvägsirritation från några ur personalstyrkan. Därför är det viktigt med en noggrann undersökning.

– Vi kan inte se att varken barn eller personal är sjukare på Snapphanen än dem på andra förskolor. Men det är viktigt att vi gör det bästa möjliga för både barn och personal, säger hon.

Innan man fattar några vidare beslut måste emellertid undersökningen genomföras. Torsten Jeppsson säger att det kan bli fråga om evakuering av vissa avdelningar redan nu i höst om det visar sig att lokalerna kräver omfattande reparationsarbeten. Han nämner Ängsgårdens förskola som ett alternativ för de barn som tvingas flytta från Snapphanen. I nuläget finns det ingen akut fara för barnens hälsa, bedömer han och Ann-Charlott Grahn. Därför får barnen vara kvar tills närmare besked kan ges.

Kristianstadsbladet har försökt nå ansvarig fastighetsförvaltare på Regionfastigheter för en kommentar. Dock utan resultat. jimmy.vulovic

@kristianstadsbladet.se

Jimmy Vulovic 044-185536
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons