Fullsatt när Björn Hellberg underhöll på kvinnofrukost

Kvinnofrukosten i lördags drog fullt hus som vanligt. 206 morgonpigga kvinnor fanns på plats i Teaterrestaurangen för att äta gott, umgås och lyssna på föreläsaren och gästen Björn Hellberg.
Kristianstad • Publicerad 18 november 2001

Kvinnofrukosten arrangeras av YK, Yrkeskvinnors klubb Kristianstad eller BPW, Business Professional Women, som är det korrekta namnet. BPW är en internationell rörelse och i Sverige finns det 16 klubbar. Kristianstad är näst störst med Stockholm i topp. I Kristianstad har klubben 128 medlemmar som alla arbetar ideellt och finansierar sin verksamhet med medlemsavgifter och viss sponsring från företag. Vad krävs då för att bli medlem i YK/BPW? Lena Bengtsson, ordförande sedan två år berättar: – Du behöver inte uppfylla några egentliga krav förutom att du ska vara kvinna. Ålder, yrke eller nationalitet spelar ingen roll. – Vi väljer inte in våra medlemmar, utan man betalar in en medlemsavgift på 300 kronor per år och vi ser gärna att yngre kvinnor kommer in i vår gemenskap då medelåldern nu ligger runt 50–55 år. YK har funnits i Kristianstad sedan 1940-talet, då det inte fanns särskilt många kvinnor i yrkeslivet. Men den utvecklingen har gått framåt och många av medlemmarna är just egna företagare eller har varit ute i arbetslivet i många år. Kvinnofrukostarna är bara en liten men dock viktig del av YK:s aktiviteter, bland annat väljer man Årets Yrkeskvinna varje år och arrangerar olika studiebesök, utflykter och klubbkvällar. – Det finns kraft hos kvinnor! säger Lena Bengtsson, och det måste vi ta vara på. Hon betonar att hon absolut inte är feminist eller rödstrumpa, men tycker att det är oerhört viktigt att kvinnor tar vara på stunder för sig själva, utan man och barn. Författaren och profilen Björn Hellberg pratade om allt mellan tv-succén På Spåret och sitt samarbete med Ingvar Oldsberg, som han beskrev som en ”strapatsrik upplevelse”, sitt och andras författarskap och dråpliga historier om kaxiga män. Han passade också på att signera sina böcker. De två var dock de enda i lokalen som var av det manliga könet och var i klar minoritet eftersom män faktiskt inte var välkomna denna morgon. helena.heliosson @kristianstadsbladet.se Fakta / YK n YK är ett nätverk som vill sammanföra kvinnor från olika verksamhetsområden. De är religöst och politiskt obundna. I Kristianstad finns ett samarbete med Nya Kvinnojoren. Och YK arbetar också för att stoppa våldet mot kvinnor och arbeta mot diskriminering.

Av Helena Heliosson 044- 18 55 59
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.